Hirdetés

Pulykamell zöld currymártással

2011-10-30 17:29:00

A ma induló közös, Metropol-Laptopkonyha játé­kunk hívószavai az ősz, és annak ízei. Nyugodtan hozzátehetjük a színeket is, hiszen a természet és a gasztronómia is lenyűgöző palettát kínál nekünk ebben a kissé hűvöses évszakban. 

OZ, a laptopkonyha.hu séfjé­nek mai ajánlata egyszerre kápráztat el színeivel és zamataival. Próbálják ki, és győződjenek meg róla, hogy az egyre hos­szabb estékbe és az egyre szürkébb nappalokba is vihetünk sok színt és sok ízt!

Először a köretet és a currymártást készítjük el, hiszen a hús sütése pár percig tart csupán. A körethez a zöldségeket felszeleteljük, és párolóbetétbe helyezzük, amelyet egy megfelelő méretű edénybe teszünk.

Ujjnyi vizet öntünk alá, lefedjük, és puhára pároljuk a zöldségeket. Sózzuk.
Amennyiben rendelkezünk gőzpárolóval vagy gőzsütővel, akkor használjuk bátran azt, a párolóbetét helyett. Ebben az esetben viszont már a párolás előtt sózzuk meg a zöldséget.

A mártáshoz a hagymát apróra vágjuk, a mángoldot vagy spenótot össze­tépkedjük. Az olívaolajon világossárgára pirítjuk a hagy­mát, hozzáadjuk a zöld currypasztát, a spenótot/­mángoldot, majd a petrezselymet is, és tovább pirítjuk, egészen addig, amíg a spenót össze nem esik. Belekeverjük a tejszínt, ha felforrt és a spenót puha, mixerben pürésítjük, citromlével és sóval ízesítjük.

Amikor mindezzel megvagyunk, a pulykaszeleteket sózzuk, szórunk rájuk fokhagyma-granulátumot és római köményt, lisztbe forgatjuk, és olajban megsütjük.

Hozzávalók

A húshoz: 50 dkg pulykamellfilé, só, bors, római kömény, fokhagyma-granulátum, liszt, olívaolaj a sütéshez
A currymártáshoz: 2 ek. olívaolaj, 2 ek. currypaszta (zöld), 10 dkg hagyma, 20 dkg mángold vagy spenót, 1 csokor aprított petrezselyemzöld, 3 dl főzőtejszín, citromlé, só
A körethez: 30 dkg sárgarépa, 30 dkg vöröskáposzta, 30 dkg cékla, só

A curryről

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a curry egy „egyszerű” fűszer, mint
például a majoranna, a kakukkfű vagy a bazsalikom, azaz egy fűszernö­vény friss vagy szárított változata. Igaz ugyan, hogy etimoló­gi­a­ilag visszavezethető a kifejezés egy „kari” nevű, eredendően indiai fűszernövényre, de a mai curryk már csak a legritkább esetben tartalmaznak karilevelet.

Az általunk is ismert, hol porformájú, hol krémszerű curry ugyanis nem más, mint egy fűszerkeverék, amelynek leggyakoribb
alkotóelemei a római kömény, a kurkuma, a lepkeszegmag és a csilipaprika. Így, a legelterjedtebb sárgás curry a kurkumától kapja a színét, erősségét pedig a csilipaprika szabályozza. Módosabb indiai családok saját currykeve­rékkel bírnak, amelynek összetétele az ő saját ízviláguk szerint alakult ki. 

Keressük az ősz ízeit!

Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.

Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.­laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.

A hét legjobb re­ceptjének fényképét pénte­ken­ként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.

A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik bekül­dött receptjeiket.