Hirdetés

Cukorborsóleves OZ konyhájából

2011-10-05 22:12:00

Lassan itt a zsenge cukorborsó és vele a nyár is, lehet grillezni a szabadban, ahogy azt OZ és Buza Sándor is tették a laptopkonyha.hu weboldal legutóbbi forgatásán.

A húsok előtt jólesik egy könnyű leves, ennek elkészítését tanulhatjuk meg most OZ-tól. Az újhagyma fehér részét karikákra vágjuk, és a vajon összemelegítjük

a cukorborsóval. Cukrozzuk és sózzuk. Ezek után beletesszük a csirkeszárnyakat, borsozzuk, felöntjük vízzel. Miközben a levest főzzük, összeállítjuk a nokedli tésztáját.

A tojáshoz adjuk a lisztet, megsózzuk, és simára keverjük. Körülbelül 40 perc alatt a csirkeszárny és a cukorborsó vajpuhára fő. Ekkor kiskanállal nokedliket szaggatunk a levesbe. 10 perc főzés után tejfölös habarással sűrítjük a levest, ha újra felforrt, belekeverjük a vágott petrezselyemzöldet, és ha kell, cukorral, sóval utánaízesítünk.


Hozzávalók

30 dkg zsenge tavaszi cu­korborsó, 4 szál újhagyma, 8 db csirkeszárny, 1 ek. vaj, 2 tk. liszt, 1 tk. cukor, őrölt bors, só, 2 dl tejföl, 8 dl víz, A nokedlihez: 1 db tojás, 1 púpos ek. liszt, só, 1 csokor aprított petrezselyemzöld

A borsó meg a héja

A zöldborsó értékes C-, B1-vitamin-, folsav-, illetve béta-karotin-forrás, de
található benne kálium, foszfor, magnézium és nagy mennyiségű rost is. Magas a keményítő- és fehérjetartalma. Kúraszerű alkalmazása során gyógyítja az izmokat, az érrendszeri betegségeket, aktiválja az anyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet. A zsenge zöldborsót fogyasztás előtt kifejtjük a hüvelyből, és az apró zöld golyókat használjuk csak fel. Ebből lesz a klasszikus borsóleves vagy a borsófőzelék, de ez kerül a rizibizibe is.

A cukorborsó francia elnevezése: „mange-tout”, azaz „edd meg az egészet”. E borsófajtának nagyon zsenge a hüvelye, a benne levő szemek is aprók. Csupán a hü­vely két végét kell levágni, és fogyaszthatjuk akár nyersen, vagy kerülhet levesbe, zöldséges egytáléte­lek­be, gőz fö­lött megpárolva, lehűtve salátákba. Vajban párolva néhány perc alatt ízletes köretet készíthetünk belőle. Akárhogy is használ­juk fel, a lényeg, hogy soha ne főzzük agyon, a borsóhéj min­dig ma­rad­jon roppanós.

A hosszú élet titka

A jó egészséghez és a hosszú élethez nem elég néhány különleges élel­mi­szer vagy vitamin fogyasztása, hanem az a fajta teljes étrend, életvitel szükséges hozzá, amely első­sorban a görög szigetvilág­ban  létezik még ma is – mondja dr. Leitem Ágnes, a laptopkony­ha.hu táplálkozási szaktanácsadója.

Nemrégiben publikálta a British Medical Journal című angol orvosi hetilap annak az európai tudomá­nyos programnak az ered­mé­nyeit, amely­nek kereté­ben az európai átlagnál hosszabb ideig, jobb egészségben élő görög lakosság étkezési szokásait, tanulmá­nyozták.

A görög lakosságból  egészséges felnőtteket vontak be a kutatásba. Közel kilenc év után több mint 23 000 vizsgált sze­mély adatait elemez­ték. Az étrendjük átlagosan napi öt alkalommal zöldségből, háromszor gyümölcsből és magokból állt. Ke­vés húst et­tek, inkább a halat részesítették előnyben, és a férfiak naponta 3–5 deci bort, a höl­gyek a felét itták.

Mint kiderült, azok a görögök, akiknek kosztja a legjobban egyezett ezzel a mediterrán mintadiétával, lényegesen tovább éltek, mint az ettől eltérően étkezők. A kedvező hatás 23,5 százalékban a bori­vásnak volt köszönhető, 17 százalékot jelentett a húsevés mérséklése, a többi főleg a sok zöldség, gyü­mölcs javára írható.

A vizsgálatot értékelő amerikai kutató, Teresa T. Fung hangsúlyozta: a hosszú életre vágyóknak egyszerre sok szempontnak kell megfelelniük. 

Keressük az ősz ízeit!

Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.

Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.­laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.

A hét legjobb re­ceptjének fényképét pénte­ken­ként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.

A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik bekül­dött receptjeiket.