Hirdetés

A Laptopkonyha ajánlata húsvétra: Töltött tojás

2011-10-05 21:30:00

A jó tojásétel sikere nem feltétlenül a konyhában dől el; mint minden ételnél, itt is nagy a jelentősége annak, milyen tojást sikerül vennünk. A vásárlásnál figyelnünk kell a szavatossági időre, meg kell néznünk, hogy a doboz tartalma ép-e, illetve jó, ha ügyelünk a tojás kódolására. 

Ez utóbbi 2004 óta kötelező, és sok helyen hallhattuk: a kódsorozat első számjegye utal arra, milyen körülmények között élt a tojást tojó tyúk. A 0 a legjobb, ami biotartást jelent; az 1-es szabadtartásra utal, vagyis az állat vidáman kapirgálhatott a baromfiudvarban. A 2-es a mélyalmos tojást jelöli, ami azt jelenti, hogy a tyúkok istállóban tartva élnek, van mozgásterük.

Ez az, ami nincs a 3-as tojást tojóknak: ketrecbe zárva élnek, sokszor úgy, hogy megfordulni sem tudnak. Azzal, hogy nem vásárolunk ilyen tojást, talán el tudjuk érni előbb-utóbb, hogy ez az iparágazat állatbarátabbá váljon. Ezt mindig kihangsúlyozza Buza Sándor is tojásos videoreceptjein.

Most pedig lássuk OZ, a  Laptopkonyha.hu séfje receptjét

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben kihűtjük. Amíg a hideg vízben vannak, a héjukat kicsit megtörjük. Miközben a tojások hűlnek, elkészítjük az almás salátát. Az uborkát összevágjuk, a hagymát is. Sózzuk, cukrozzuk. Beletesszük a (házi) majonézt és a tejfölt is. Az almát meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Belekeverjük a mártásba.
A hideg tojásokat meghámozzuk, kettévágjuk, a sárgájukat kivesszük. A sonkát, a petrezselymet, a snidlinget apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a tojások sárgájával, mustárral, majonézzel, joghurttal, majd sózzuk, borsozzuk. Krémesre keverjük a tölteléket, és a tojásokba halmozzuk. Tálalhatunk: az almás mártást tálra rendezzük, és erre ültetjük a tojásokat a töltelékkel lefelé. Paradicsomokból „gombakalapokat” vágunk, és a tojásokra rakjuk. A vajból pöttyöket teszünk a paradicsomra, és a tojások mellé egy kis petrezselymet szúrunk.

Hozzávalók:

4 db tojás,
5 dkg füstölt sonka,
2 tk. házi majonéz,
1 ek. joghurt vagy tejföl,
1 tk. mustár, 2 tk. snidling, bors, só 

A salátaalaphoz:

20 dkg alma, 5 dkg hagyma, 10 dkg ecetes uborka apróra vágva, 10 dkg házi majonéz, 10 dkg tejföl vagy joghurt, 1 tk. cukor,
1 tk. mustár, só
A tálaláshoz: 4 db paradicsom, 1 tk. vaj, 1 csokor
aprított petrezselyemzöld 

 

Koleszterin: mégis egészséges?

Dr. Leitem Ágnes, a laptopkonyha.hu Egészséges életmód rovatának szerzője

A tojást, melynek tápértéke az anyatej után a legtökéletesebb, magas koleszterintartalma miatt hosszú időre feketelistára tették, noha az új kutatások szerint nem emeli a koleszterinszintet annyira, mint korábban gondolták: inkább stabilizálja azt.

Szerkezeti felépítése védelmet nyújt a legkülönfélébb külső hatások és ártalmak ellen. Fehérjetartalma 5,5 g tojásonként, és a kolintartalma is magas. A kolin segíti az agy és az idegrendszer működését.  Kiváló A-, B2-, K-, D-vitamin-forrás. Fehérjéje tartalmazza az összes elengedhetetlenül szükséges esszenciális aminosavat.  A sárgája a zsíroldékony vitaminok hordozója, melyek felszívódásáról a benne levő telítetlen zsírok gondoskodnak.

Keressük az ősz ízeit!

Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.

Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.­laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.

A hét legjobb re­ceptjének fényképét pénte­ken­ként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.

A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik bekül­dött receptjeiket.