Hirdetés

VII. Gyömrői Lecsófőző és Hagyományőrző Fesztivál, 2016. szeptember 2-3.

2016-08-29 06:23:16

Helyszín: Gyömrő

Látvány és izgalom, vásári hangulat és minden, ami a szem-szájnak ingere! Lecsófőző

verseny, Parasztolimpia és fergeteges utcabál. Erről szól ez a szórakoztató rendezvény!

 

A fergeteges szórakozást, vásári mulatságokat kínáló rendezvény a szűkebb, tágabb környezet tradícióiból merít. Az eseményen a környék legnevesebb tánccsoportjai idézik fel a Kárpát-medence számos szép táncát, viseleteit. Hamisítatlan népzenét hallgathatnak az arra áhítozók, s megkíséreljük Gyömrőn is feleleveníteni a táncház szép szokását.

A vásári forgatag szemnek szájnak kínál sok-sok élményt: a fafaragók, kosárfonók, fazekasok s más kézművesek árusítják portékáikat, s mesterségükből is ízelítőt adtak a kíváncsiaknak, s édes és sós nyálcsorgató finomságok, méz és lekvár különlegességek, sajtkóstoló, langalló buzdít kicsit és nagyot kóstolóra, vásárlásra. A kirakodóvásár körül megelevenednek a régmúlt harci játékai, lehet íjászkodnii, lovagolni.

A rendezvény elengedhetetlen része az egyre népszerűbb Parasztolimpia. A játékos felnőttek duhaj vígassága. A népi játékokra, falusi szokásokra épülő vetélkedő a szántóvetők munkájának elemeiből tevődik össze: farönk hasogatás, kukoricamorzsolás, asszonytolás talicskán, borlopózás, szalmabála cipelés, gumicsizma hajítás, csirkefogás. A nevezőket a Parasztolimpia vándorkupája és a vele járó értékes díjak sarkallják, a közönséget meg a mulatságos küzdelem.

A gyermekeket és gyermeklelkűeket óriásbábosok, gólyalábas vásári komédiások, hujákolók mulattatják.A kézműves sátorban az alkotó kedvűek a népi kézműves technikákkal ismerkedhetnek, saját kezűleg készíthetik el s haza is vihetik a vásárfiát. Mindeközben a lecsó felséges illata lengi be a rendezvény helyszínét.

Minden évben egyre több csapat vállalkozik a meghirdetett gasztronómiai kalandra, így a népszerű nyári étel számos ínycsiklandó formában, minőségben, tálalásban kerül a zsűri elé. És persze az izgalmak levezetése sem maradhat el, hiszen a nap végén a csaknem éjfélig tartó utcabál oldja a versenyekből adódó feszültséget és tetőzi be az egész napon át áradó jókedvet.

Még lehet nevezni a lecsófőző versenyre!

Részletes programok itt olvashatók.