Hirdetés

Vidékjáró Országos Környezettudatos Nap a természet lágy ölén

2013-07-18 11:53:00

A természet lágy ölén folytatódik a Vidékjáró tematikus programsorozata, mely a magyar kultúrát, gasztronómiát és Vidéket népszerűsíti. A rendhagyó módon, országos összefogással létrejött értékteremtő kezdeményezés most számos településen Környezettudatos Napra várja az érdeklődőket, melynek központi rendezvénye a Tisza-tavi Ökovásár lesz.

Amikor idén tavasszal a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) kezdeményezésére – több civil szervezet és stratégiai partner együttműködésével – megkezdődött a Vidékjáró elnevezésű rendezvénysorozat, a szervezők a vidéki Magyarország életének, komplex kínálatának bemutatását, ennek részeként pedig a környezettudatos szemlélet elterjesztését, valamint a tudatos vásárlói magatartás erősítését is megfogalmazták legfőbb céljaik között.

„A természet lágy ölén” – hirdeti a 2013. július 27-28-án a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban sorra kerülő Környezettudatos Nap és Tisza-tavi Ökovásár szlogenje, mely a tematikus nap központi helyszíne lesz. A két nap programjai – melyek koordinálója az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. és a házigazda Ökocentrum – a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés népszerűsítésén alapulnak.

A fenntartható fejlődés nemcsak a gazdasági teljesítmény fogalmát jelenti, hanem a szolidaritást, az értékek megosztását, az ember és a természet tiszteletét, valamint környezetünk megóvását ma, illetve a jövő generációi számára.
Tény, hogy természeti környezetünk állapotának rohamos változása az egész bolygóra hatással van, a megoldás, a megóvás az ember feladata. A tudás és a szükséges technológiák adottak arra, hogy környezettudatos életmódot követve se kelljen lemondanunk a civilizációnk nyújtotta előnyökről, a kérdés az, képesek vagyunk-e a tudást bölcsen felhasználni? A környezettudatos vásárlói és fogyasztási szokásokra történő áttérés csupán nagyobb figyelmet igényel: olyan apróságokat, melyekre mindig érdemes ügyelni. Ha így cselekszünk, jót teszünk a természetnek, magunknak, és azzal az érzéssel élhetünk, hogy jobb állapotban adhatjuk tovább a Földet a jövő generációnak.

A rendezők az iménti gondolatok szellemében készülnek a július 27-28-i tematikus napokra. A Tisza-tavi Ökocentrumba látogatók megismerkedhetnek az ökoturisztikai szolgáltatókkal, helyi termelőkkel és termékeikkel, e csodálatos táj egyediségével, rejtett kincseivel és gasztronómiai ínyencségeivel. Az ország leglátogatottabb ökoturisztikai tanösvényén a Vízi Sétányon rendhagyó tárlatvezetést, gyermekeknek öko-foglalkozásokat és állatfarm-bemutatót  is tartanak.

További helyszínek

Poroszló mellett az ország több mint húsz pontján nemzeti parkok, natúr parkok, falusi vendéglátók, ökogazdaságok,  ökostrandok  is csatlakoztak a tematikus naphoz! A mintaértékű összefogás programjai közt igazi csemegékre lelhetünk! A Duna-Dráva Nemzeti Park például a Béda-Karapancsa Tájegységet mutatja be egy kenutúrával és a Fehér Gólya Múzeumba kalauzoló tárlatvezetéssel.

Gyűrűfűn egy órás program keretében meghallgathatjuk és bejárhatjuk az elpusztult, majd újjáépített falu történetét, majd felfedezhetjük az ökofaluban alkalmazott környezetbarát, alternatív megoldásokat, amiket mi is szabadon kiépíthetünk kertünkben, házunkban (vályogépítészet, napkollektor, napelem, helyben záródó vízkörforgás, komposztálás, vegyszermentes kiskert).

A Vidékjáró legfiatalabb tagja pedig a D-Beach, avagy a domonyvölgyi strand és a szabadidőpark.

A lepusztult környezetet újjáélesztő Lázár Lovaspark és Klausmann Viktor egy óriási homokos plázst, strandröplabda és strandfoci pályát hozott létre a tó partján, mely tengerparti hangulatot idéz Budapesttől karnyújtásnyi távolságban. A D-Beach lehetőségei tovább bővülnek a szomszédos Lázár Lovaspark kínálatával, amely az ország egyik legnagyobb lovas és fogathajtó központjaként nyújt programokat.

Részletes programkínálat a naponta bővülő helyszínekkel  a videkjaro.hu weboldal aktuális tematikus nap menüjében található.

 

További helyszínek:

Domonyvölgyi Ökostrand ( D-Beach strand)

Krisna-völgy

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park

Bükki Nemzeti Park

Duna-Dráva Nemzeti Park

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park

Kiskunsági Nemzeti Park

Fauna Alapítvány

Diós Tanya

Sóvirág Vendégház

Júlia Vendégház

Lovas tanya

Erdőfi major vendégház

János pince