Hirdetés

Egri Bikavér Ünnep, Érsekkert

2013-07-08 12:34:00

2013. július 11-14.

Az egri szőlő- és bortermelők 1997-ben elevenítették fel és fogalmazták újra a védőszentjükhöz, Szent Donáthoz kötődő tradicionális ünnepet. A borgasztronómiai rendezvényt azóta minden évben megtartják, így az idei a 17. alkalom lesz. Mostanra a Bikavér-ünnep lett a város legnagyobb rendezvénye, amelynek tavaly már mintegy 40 ezer látogatója volt

100 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása. Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri bikavért, hogy megmutassa Eger sokszínű borvidékén termő vörös borok szépségét, erejét, s velejét. A bikavér a borvidék legismertebb márkaneve lett.

Az Egri Csillag létrejötte: Az egri borásztársadalom száz év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját. Megtalálta a megfelelő házasítást, és megszületett az Egri Csillag, melynek névadója éppen a tavalyi Bikavér Ünnepen volt.

Idén 38 borászat, 21 étterem és tíz évjáratból mintegy százféle bor várja a látogatókat az Érsekkertben. A borokhoz Eger és a környék legjobb konyhái készítik az egyedi alkalomra komponált ételeket.

Két színpadon négy napig sokszínű zenei kínálat (pl.: Kerekes Band, a Vivát Bacchus! Énekegyüttes, Gesarol), kézműves termékek, kicsiknek kisállat simogató, és egyéb szórakoztató programok (traktorverseny, koccintásverseny).