Hirdetés

Csárda napok - július 6-7.

2013-06-27 11:10:00

Csárdamítosz és betyárromantika. A legendák „árnyékában” korunk csárdái nem Rózsa Sándor hőstetteivel, hanem vendégfogadásukkal csalogatnak bennünket.

Mert talán az egész világon ismerik ezt a magyar szót: csárda. Hírhedtté évszázadokkal ezelőtt vált, amikor betyárok tanyájává lett, s az utazó nem tudhatta, hogy a csárda pihenést, oltalmat ad-e vagy veszedelmet hoz rá. A mai csárdák ellenben gasztronómiai kalandozással, egyre gyakrabban szabadidős programkínálattal, látványos rendezvényekkel várják országszerte a vendégeket.

E vendégszeretet jegyében kerül sor 2013. július 6-án és 7-én a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Tanyacsárda Kft. kezdeményezésére – számos civil szervezet partnerségével – idén tavasszal indított Vidékjáró elnevezésű rendezvénysorozat következő tematikus napjára, a Csárda napokra. A szlogen stílszerűen utal a régi idők betyáros csárdáira és azok napjainkra jellemző kínálatára „Nosztalgiázás a múltról – étkezés a jelenből” – hirdeti a mottó, mintegy előre jelezve, hogy a Csárda napokon valóban kellemes kikapcsolódást és gasztronómiai különlegességeket kínálnak majd a tematikus naphoz kapcsolódó csárdákban.

A Vidékjáró rendezvénysorozat korábbi tematikus napjai – egyebek között a sajtnapok, a tájházak napja és a falusi íz-lelő napok – megmozgatta a magyar vidéket. Falusi vendéglátók, vendégasztal szolgáltatók, családi gazdaságok, kistermelők csatlakoztak az ország szinte minden szegletében a programokhoz, hogy vendégszeretetükkel, szolgáltatásaikkal népszerűsítsék a vidéki életet, a helyi ízeket.

S bizonyára így lesz ez a Csárda napokon is, hiszen a számos  vidéki  csárda  évtizedek óta csiszolódott hagyományos receptjei alapján készíti ételeit,  vállalva  a gasztronómia szolgálatát, a magyar kultúra és hagyományok ápolását. S abban is biztosak lehetnek a programokra ellátogatók, hogy a feltálalt ételek megbízható, valóban helyben termett, megfelelően ellenőrzött, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, garantálva a helyi ízek különleges világát.

A július 6-7-i programokon nem nádfedeles ivók, igás lovak, kóbor betyárok, kocsiszín, szekérállás vagy fészeralj várja a vendégeket. Ma sok olyan csárda csalogatja az utak vándorait, ahol az étkezés mellett további szolgáltatásokat biztosítanak, így egyebek mellett szálláslehetőséget és változatos programokat – lovas bemutatók, cigányzene, folklór bemutató, szabadban készült ételek készítése, lovas kocsikázás, kalandpark – is kínálnak az érdeklődőknek.

A Vidékjáró programsorozat következő állomásán biztosan megfér majd két dudás egy csárdában, miként bizonyosan sok helyütt nem marad el egy jó csárdás cigányzenére, s bárki megmutathatja majd, ki a legény a csárdában. Ezáltal pedig a Csárda napokra ellátogató vendégek elmondhatják: nem csupán népdalokban, betyárnótákban, pusztai történetekben és más kalandos leírásokban emlegetik a jövőben a csárdák életét, hanem a Vidékjáró rendezvénye kapcsán is.

A Csárda napok – melyről részletes információk a www.videkjaro.hu oldalon találhatók – központi helyszíne az idén működésének negyvenedik évfordulóját ünneplő Lajosmizsei Tanyacsárda.

Erre a hétvégre olyan vidéki éttermek, csárdák jelentkezését várják, akik a fenti célokhoz kapcsolódóan az adott napon az adott tájegységre jellemző menüsort beemelnek a napi ételkínálatukba és azzal várják a betérő vendégeket, mellé pedig valamilyen színes, gazdag vidéki-falusi programkínálattal tudnak élni pl. pl. lovas játékok, cigányzene, folklór bemutató, szabadban készült ételek.

A jelentkezőknek a címre kell visszaküldeniük a kitöltött regisztrációs lapot, feltüntetve benne az adott napon kínált tájjellegű ételből összeállított menüsort.  A lap mellé csatoljanak egy jó minőségű digitális fotót.  A honlapra felkerült szolgáltatók a tematikus napot követően is elérhetőek lesznek az oldalon.