Hirdetés

Isten hozta a tanyán: legyen becsülete a földnek és a vidéki életnek!

2013-05-15 10:32:00

Isten hozta a tanyán! Várhatóan sok-sok családot és gyerekeket köszöntenek majd így 2013. május 25-26-án, a Vidékjáró rendezvénysorozat vendéglátói.

 

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) kezdeményezésére elindított Vidékjáró programjainak egyik fő célja a vidéken élő, a vidékfejlesztésért dolgozó turisztikai és agroturisztikai szolgáltatók, a vidéki életmód népszerűsítése. A tematikus napokba kiválóan illeszkednek az Isten hozta a tanyán programjai, melyeken nyitott porták, gazdaságok, falusi programgazdák várják az érdeklődőket, köztük is a gyermekes családokat, pedagógusokat és az általuk vezetett gyerekcsoportokat.

S hogy miért éppen a gyerekek kerülnek a vendégvárás középpontjába? Emlékezetes, hogy néhány éve Magyarországon azon mosolyogtunk: a legtöbb svájci gyermek egy ismert csoki reklám hatására azt hiszi, minden tehén lila. Ám lássuk be, hazánkban sem túl rózsás a helyzet: a városi gyermekek jó része például úgy gondolja, hogy a krumpli a fán terem, vagy éppen összekeveri a kapát a gereblyével, s fogalma sincsen mondjuk arról, miért kell például szántani vagy fát metszeni

 

Éppen a fenti okok miatt is kiváló alkalmat kínálnak a május 25-26-i Isten hozta a tanyán programjai arra, hogy a gyerekek megismerjék a hagyományos, falvainkban még fellelhető gazdálkodási módokat, a vidéki megélhetést, közelebb kerüljenek a vidéki emberhez, azok mindennapjaihoz.

 

Makra Márta, a tanyapedagógiai program ötletgazdája és vezetője – a Polyán Egyesület társalapítója – szerint a tanya megismerése remek hely és alkalom arra, hogy az iskolás korú gyerekek tapasztalás, és nem csak bemutatás útján átélhessék a gazdálkodás, a növénytermesztés, az állattartás és a termékfeldolgozás élményét, megtanulják, hogyan lesz a vetőmagból élelmiszer. Így érhető el, hogy a felnövekvő ifjú generáció számára is legyen becsülete a földnek, a vidéki embernek, a gazdálkodásnak. Tanulják meg, miként kell fogni a szerszámot, s az állatokkal bánni. Lássák, ahogy a kezük munkája nyomán termés születik.

 

S itt a kiváló lehetőség! A Vidékjáró Isten hozta a tanyán rendezvényein nyitott porták, gazdaságok, falusi programgazdák, növénytermesztéssel vagy állattartással foglalkozó  falusi szállásadók várják az ország sok helyszínén az érdeklődőket. Lesz alkalom megismerkedni az állattartással, bekapcsolódni a tavaszi földmunkába vagy a jószág etetésébe, esetleg a házisajt-készítésbe, netán a gyümölcs betakarításába. A „kötetlenebb” programok keretében lovaglás, sétakocsikázás , tanyatúra, kemencés kenyérsütés, bográcsozás, állatsimogatás is kellemes órákat ígér az egyes helyszíneken.

 

Az Isten hozta a tanyán programjainak központi helyszíne Miklós Rudolf Mikóházán lévő gazdasága.  A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen élő Miklós Rudolf egyik kezdeményezője volt a Polyán Egyesület 2008 végén történt megalakításának. Egy szintén mikóházi gazdatársával, valamint két civil szervezettel – az E-misszió Természetvédelmi és Környezetvédelmi Egyesülettel és az Inspi-Ráció Egyesülettel – karöltve indították el a Polyán-programot, melynek két fő eleme a helyi erőforrásokra alapozott, a természettel együttműködő, a benne gazdálkodók önellátását biztosító mintagazdaság kiépítése és fejlesztése, valamint a mikóházi fenntartható falu program fejlesztése és kiterjesztése. E gazdaságfejlesztési projekt keretében Miklós Rudolf vállalta a mintagazdaság működtetését, melynek egyik sarkköve a természetvédelmi célú, tájfenntartó gazdálkodás megerősítése, ami példát mutat a környéken élők és gazdálkodók számára.

 

S Miklós gazda nem csupán vállalásokat tett: a Polyán-program szellemiségének megfelelően épül, szépül, gyarapodik birtoka. Mintagazdaságának tevékenységével jelentős szerepet vállal abban, hogy a vidéki életmód megbecsült, ismert és elismert legyen szerte az országban. Minderről meggyőződhetnek mindazok, akik május 25-26-án ellátogatnak Mikóházára, s bekapcsolódnak a tematikus nap rendezvényébe.

Az Isten hozta a tanyán további helyszíneiről és programjairól  a videkjaro.hu weboldalon található részletes információ.

Fogadóhelyek jelentkezését várják: A fogadóhely lehet falusi szálláshely, ökogazdaság, biogazadaság, tanyagazdaság, agroturisztikai szolgáltató. A tematikus nap elsődleges célcsoportjai a gyermekes, városban élő családok, pedagógusok, gyermekcsoportok. Információ: www.videkjaro.hu