Közelegnek a húsvéti ünnepek, sokan tervezik programjaikat családdal, barátokkal közösen. Nekik és minden sajtimádónak jó hír, hogy a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének kezdeményezésére több turisztikai és vidékfejlesztési szakmai szervezet együttműködésével éppen húsvétkor kezdődik a Vidékjáró elnevezésű és egész éven át tartó rendezvénysorozat, melynek nyitó programja a 2013. március 31-én és április 1-jén sorra kerülő Húsvéti Sajtnapok – országszerte a kézműves sajtkészítők portáin, üzemeiben, birtokain. Ha már sajtnapok, mi sem természetesebb, minthogy a programokat a hazai sajtút-állomások megszervezője, a Kis,- Közép- és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete, valamint a sok-sok kézműves sajtkészítőt tömörítő Magyar Sajtkészítők Céhe koordinálja.
S hogy miért éppen a sajt került a középpontba? A válasz egyszerű: a hagyományos technológiákkal készült kézműves sajt finom és egészséges, következésképpen szeretnék megismertetni a nagyközönséggel a magyar kézműves sajtokat és azok készítőit. Nem meglepő az a kimutatás, miszerint Magyarországon jelenleg nincsen a sajtfogyasztásnak kultúrája, a vásárlók is kevés sajtféleséget ismernek, holott a sajt az egészséges étkezés elengedhetetlen alapanyaga.
A Húsvéti Sajtnapok központi helyszínei a debreceni Nárcisz Birtok és az etyeki Ödön Major, ám emellett az ország területén további 20 helyszínen ismerkedhetünk meg a kézműves sajtkészítő műhelyek életével. A sajtkóstolók mellett a programokon a sajtosok mellett borászok, vidéki éttermek, falusi vendégasztal szolgáltatók étlapján is jelen lesznek a magyar kézműves sajtok.
Ízelítőül érdemes előzetesen megismerni néhány helyszínt, ahol a Húsvéti Sajtnapokon várják az érdeklődőket.
Garabonciás sajtok: eltűnt idők nyomában

A magyar néphit természetfeletti képességekkel rendelkező, rongyos köpenyű vándordiákjáról elnevezett, családi vállalkozásban működő cég, az Alföldi Garabonciás Kft., kiskérődző állatok tejének feldolgozásával foglalkozik, melynek meghatározó alapanyaga a Bugac környéki puszták háztáji gazdaságaiból felvásárolt, valamint saját kecskefarmjuk mintegy 600 anyaállatából kifejt kecsketej.
A Húsvéti Sajtnapok keretében az izsáki birtokon valódi csemegékkel ismerkedhetnek meg a látogatók, hiszen az érintetlen alföldi pusztán megtermelt alapanyagot hagyományos receptúra alapján, de a legkorszerűbb technológiával alkalmazva dolgozzák fel.
Tündérmajor: biogazdaság az ökofaluban
A Tündérmajor biogazdaság a Zselic lankái közt megbúvó kis ökofaluban, Gyűrűfűn található. Megálmodója, megvalósítója egy házaspár: Szalóki Zsuzsa és Kulcsár András.
A feleség lány korában egy óriás-poszter borította a szobája falát, csodálatos hegyi tájjal, tarka virágos réttel, szűk ösvénnyel és piciny házikóval. Férje ifjúkori „álmaiban” domboldalban legelésző kecskenyáj és e kép csodálatosan nyugodt érzése élt.
És mily véletlen – összetalálkoztak. Az élet jó rendezőnek bizonyult!
Ma már a hegyi táj, a kecskenyáj, a nyugodt élet a valóságot jelenti a házaspárnak. Kecskét, juhot, baromfit tartanak, kecske- és juhtejet dolgoznak fel. A Húsvéti Sajtnapokon kecsketej, kecskesajt, juhsajt, kecsketúró, juhtúró, kecskejoghurt várja a látogatókat, akik a gazdaságukban termelt gida-és kecskehúsból készült különlegességekkel, tejtermékeikkel, házi tojásokkal és zöldségekkel is „megismerkedhetnek”. Irány tehát Gyűrűfű, a Tündérmajor!
Bükki sajt: manufaktúra a hegyvidéken

Egyenes út vezetett a ma Bükki sajt néven ismert ínyencség készítéséhez. A magyarok erdélyi sajtkészítő kultúrájának alapjait tanulmányozva, és ezeket a tradícionális technológiát alkalmazva készítik és fejlesztik a hegyvidéki érlelt félkemény sajtjaikat családi vállalkozásban, Mónosbélben, a Bükk-hegységben az Eger és Szilvásvárad között lévő kis faluban.
A Sándor Tamás által vezetett hegyvidéki sajtmanufaktúrában saját termelésű kecsketejből és partnerüknél alapított magyartarka állomány tejéből készítik sajtjaikat.
Kuriózum, hogy a sajtkészítés folyamán kizárólag természetes fűszereket, olajokat, gyógynövényeket, erdei gombákat, vörösborseprőt, venyigehamut, faszénport és konyhasót használnak. Ebből pompás ízek kerekednek!
Agria kézműves sajt: belevetett hit, hozzáadott szeretet.
Mi is a különbség a kézműves sajtok, és nagyüzemi sajtok között?- kérdezheti a kedves érdeklődő. Összekeverhetetlen ízük mellett a sajtban rejlik a sajtkészítő kétkezi kemény munkája, a bele vetett hite, és a hozzáadott szeretete. Természetesen a valódi tej mellett. Ezekkel a gondolatokkal ajánlja finomságaikat az egri Agria kézműves sajt csapata, akik tehén- és kecskesajtokat készítenek.
Az alapanyagot, a rendkívül egészséges és tápláló, teljes értékű tejet a Mátra értékes, a közúti forgalomtól teljesen elzárt, gyógynövényekben gazdag legelőin táplálkozó magyartarka és Holstein fríz tehenek adják. Az állatok tavasztól őszig, nap, mint nap a zsenge zöld és gyógyfüveket legelészik, ennek eredményeképpen a tej, a tejtermékek és a sajtok mind tartalmazzák a hegyvidéken termő gyógynövények értékes hatóanyagait.
A Fejes János által vezetett gazdaságot egy egri kirándulás során, éppen a közelgő Húsvéti Sajtnapokon érdemes meglátogatni.
Hortig sajtok: mesés történet vezetett Lajosmizséig

Az álom egy 2008. januári hajnalon arról szólt, hogy van egy tanyájuk Lajosmizsén, ahol kecskéket tartanak, sajtot készítenek. Ugyanennek az évnek szeptemberben már költöztek is – az álmoknak megfelelően.
Lajosmizsén megtalálták a tanyát, Megtalálták hozzá a teheneket, kecskéket és egyéb – tanyára való – állataikat. Megtalálták ott új barátaikat, segítőiket, megépítették, kialakították az állatok lakhelyét, a fejőállást, a sajtkonyhát. És elkezdtek dolgozni.
Termékeik minőségéről a Húsvéti Sajtnapok keretében a családi gazdaság kóstolóján is meggyőződhetnek a látogatók, és személyesen is meghallgathatják a házaspár álmainak, jelenének történetét.
Panni Sajtműhelye: falakra festett álmok
A biatorbágyi Pozsa Anna, azaz Panni szerencsés csillagzat alatt született, alkotó embernek vallja magát. Az első, hobbiból készített házi sajtnál rádöbbent: a sajtkészítésben alkotni is lehet, s belevágott a nagy „szerelembe”. Először csak hagymát kevert a gomolyába, aztán vörösborba áztatta bele, majd dióval dúsította az alapanyagot. Aztán kinőtte a konyhát, és saját műhelyt hozott létre.
Itt a falakra ráfestette az álmait, mert azt remélte, sokat lesz a műhelyben, és ahol sokat van az ember, ott vannak az álmai is. Panni Sajtműhelye ma már országszerte ismert és elismert. Sokat segít munkájában családja, s ahogy Panni fogalmaz: a családja és barátai mosolya egy-egy sajtfalat után minden nap új lendületet ad munkájához.
Az érdeklődők a család által működtetett biatorbágyi Szarkafészek Sajt -és Borházban a Húsvéti Sajtnapokon kóstolhatnak a sajtműhely ínyencségeiből, és ízelítőt kaphatnak a sajtkészítés menetéről is.
Húsvéti Sajtnapok: nem lila a tehén

A remek szakemberek a Húsvéti Sajtnapok látogatóinak „bebizonyítják” majd, hogy a tehén nem lila, és a valódi teljes értékű tej nem a papírdobozokban jön létre, miként azt is, hogy a sajt eredetileg tejből készül, és nem szilárdító anyagokkal és ízfokozókkal dúsított, tejnek nevezett „valamiből”.
A Húsvéti Sajtnapok rendezvényeiről részletes programleírásokat, ismertetőket a 2013. március 25-én induló interaktív Vidékjáró weblapon találnak az érdeklődők, s ugyanitt tetszőleges keresési szempontok alapján szállás, vendéglátás, programok, helyi termékek közül is lehet majd választani. - www.sokszinuvidek.hu
További résztvevők:
Nagyné Zele Margit Sajtkészítő - Eger
Forrás: www.falusiturizmus.hu