Hirdetés

Nov. 9-11: Márton-napi Pálinkafesztivál Siófokon

2012-11-02 09:27:00

Mi is az a száraz próba és milyen a tökéletes pálinkáspohár? Miért pont Szent Mártonhoz kapcsoljuk a ludat? Ezeket a hasznos információkat tudhatja meg, és fedezhet fel új ízeket az ország legjobb pálinkaforgalmazóitól az, aki kilátogat a Márton-napi Pálinkafesztiválra, Siófok Fő terére.

"A rendezők és kiállítók mindenre felkészültek, csapra verik majd a hordókat, felsorakoztatják a pálinkás butykosokat, ropogósra sütögetik majd a finom húsokat, leszervezték a gondosan kiválogatott fellépő zenészeket és most várnak türelmesen. Várják a betérő, szomjas, éhes, felüdülni vágyó vendégeket, hogy bearanyozzák a kikapcsolódás óráit. A sütőkben pedig, várni fogják a közönséget a hízott libák, hogy senki ne maradjon éhesen, ha - egy –két kupica pálinka után - megjönne az étvágya.

A pálinka, - ami valódi hungarikum, és ma már védett név - méltán sokak kedvence. Amit a Nap simogató sugarai, és a gyümölcsfák önfeláldozó gondoskodása együttesen létrehozott, az érett gyümölcsök adják az alapot ehhez a felséges nedűhöz. A pálinka a magyar ember itala, nálunk vannak meg azok a természeti adottságok, amik megteremtik a különlegességének minden feltételét. Azért, hogy mindenki tudjon majd választani, egy tucat különféle, - de mindegyik egytől-egyig jófajta – pálinka várja, a kóstolást. Aki pedig úgy gondolja, csak úgy tud véleményt mondani, az sem baj, ha végigveszi, mindegyiket, akkor biztos meg lesz az összehasonlítási alapja. Az már más kérdés, mire fog visszaemlékezni később! Szerencsére majd itt több nagyon neves termelő és készítő kínálatából válogathatunk ízlésünkre. Mértékkel fogyasztva néhány korty is szinte megpezsdíti az ember vérét, s úgy érzi, az istenek asztalánál foglal helyet. Minél többet fogyasztunk, annak arányában nő a hangulatunk, lesz egyre virágosabb a kedvünk. Csak aztán gondolnunk kell majd a másnapra is, nehogy zúgó fejjel, teljesen elfáradva emlékezzünk csak vissza a vidáman eltöltött órákra.

A rendezvény másik fő itala a sör, ami ugyan jóval gyengébb a pálinkánál, de nem kevesebb hódolója van szerte a világban. Ebből aztán literszámra fogyaszthat az, akinek kedve van hozzá, bár bizonyos mennyiség után, ez is csúnyán meg tudja tréfálni azt, aki azt hiszi, amit a székely mondás tart: A sör nem ital! Az egyik legjobb minőségben a dús habú, gyöngyöző italokat Belgium állítja elő, s ezen a rendezvényen is az ebből az országból származó komlólevekkel fogják megtölteni a korsókat. Biztos mindenki talál kedvére valót a 12 féle csapoltból.

Aki pedig étvágygerjesztőnek ívott a pálinkákból, megkóstolta a sütőben pirosra sült szárnyasokat, evés után leöblítette torkát a hideg sörrel, az felszabadultan fogja hallgatni a színpadon fellépőket, hisz ekkor ő már ilyenkor minden bizonnyal rózsaszín szemüvegen keresztül szemléli a világot.

A színpad deszkáin megjelenő hírességek egy másik érzékszervünkre, a fülünkre fognak hatni, Láthatjuk majd Hevesi Tamást, Gergely Róbertet, Freech’ Zoltánt Détár Enikőt, az együttesek közül pedig, a Dupla Kávét, a Pál Utcai Fiúkat, a Napoleon Boulevardot a 3+2 együttest és a Magashegyi Undergroundot. S ez a felsorolás még nem is teljes! Az esemény fénypontja, - szó szerint mindenképpen – mi más is lehetne, mint egy látványos záró tűzijáték." (Tölgyesi Tibor)