Hirdetés

Húsvéti tojásfestés Pécsett

2012-04-04 21:25:00

Április 7-től 9-ig Mosonyi Éva iparművész 1828 kézzel festett hímes tojása tekinthető meg Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjában.

Nem véletlen a darabszám, az iparművész így kívánja felhívni a figyelmet Zsolnay Vilmos születésének közelgő, április 19-i évfordulójára. Az április 7. és 9. közötti kiállítás nemcsak díjmentesen megtekinthető, de szombaton és vasárnap délelőtt bárki megfestheti a saját húsvéti tojását a népi iparművész közreműködésével a „Tojásfestő Műhelyben”.

„Nagymamámnak köszönhetően előbb tanultam meg a tojásírást, mint a betűvetést” – meséli Mosonyi Éva. Több mint négy évtizede őrzi, örökíti és népszerűsíti a különböző tojásfestéses hagyományokat és technikákat. „Fontosnak tartom, hogy továbbadjam ezt a tudást a fiatal generációnak. Hiszen a tojásfestés a magyar népművészet fontos részét képezi, tennünk kell érte, hogy fennmaradjon.”

Mosonyi Éva ezért rendszeresen tart foglalkozásokat az ország több városában, gyerekeknek és felnőtteknek is megtanítva a tojásfestést. A műfaj egyik legfontosabb szakértőjeként több éve önzetlenül kutatja a különböző tájegységek tojásmintáit. Ennek az értékmentésnek köszönhetően a nagymamától megtanult, „kékesdi” mintákon túl már több mint 2000 különböző mintát írt friss tojáshéjra, létrehozva ezzel a Hímestojás-Mintakincstárat, mely egyedülálló az országban, de valószínűleg Európában is.

A hagyományos, népi technika sajátossága, hogy viasszal írnak a tojásokra. A szőlővesszőre rézből tekernek írófejet, melyet aztán a felolvasztott viaszba mártogatnak, s ezután rajzolják a mintákat. Mint azt Mosonyi Éva megjegyzi, a tojásra festett mintáknak mindig fontos üzenethordozó szerepük volt.

A piros tojás, mint szerelmi jelkép ma is használatos, de azt már kevesebben tudják, hogy a piros szín Krisztus vérét szimbolizálja. Maga a tojás régóta hagyományos húsvéti étel, a termékenységet, az életet és az újjászületést jelenti. Az iparművész nem először kezdeményez hasonló kiállítást, 2010 húsvétján 2010 tojása volt megtekinthető Pécsett, igaz, akkor csak két órára állították ki az alkotásokat.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. ünnepi eseménnyel készül Zsolnay Vilmos születésnapjára: ekkor nyílik meg ugyanis a Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás.

 

Program:

Tojásfestő Műhely

Helyszín: Zsolnay Negyed Látogatóközpont

Időpont: 2012. április 7. (szombat), 10 és 12 óra között

2012. április 8. (vasárnap), 10 és 12 óra között

Az első tojás festésének díja 300 Ft, további tojások elkészítése 200-200 Ft

(Kifújt tojást bárki hozhat magával, de 100 Ft-ért a helyszínen is biztosítunk alapanyagot.)

 

Tojáskiállítás 1828 tojásból

Helyszín: Zsolnay Negyed Látogatóközpont

Időpont: 2012. április 7. és 9. között a Látogatóközpont nyitvatartási idejében

Tojásvásár, könyvdedikálás

Mosonyi Éva, népi iparművész Kárpát-medencei egyedi mintákkal megálmodott míves tojásai 800 Ft-os áron megvásárolhatóak. Akit a tojásfestés művészete komolyabban érdekel, a helyszínen megvásárolhatja Mosonyi Éva tojásfestésről szóló könyvét.

Pontos helyszín:

Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpont

 

Forrás: fesztivalkalauz.hu