Hirdetés

Csabai farsang a régi ízek nyomában

2012-02-14 11:58:00

Tizedik alkalommal várják Békéscsabán a vendégeket télbúcsúztató vigasságra.

A farsangi idők egyik legfontosabb csabai foglalatossága a 19. század végétől napjainkig a disznóvágás, s jelesül leginkább a húsvéti sonka kikanyarítása és a kolbászcsinálás volt. Amikor elkészült a disznónkénti 30-40 szép szál vastagkolbász, a gazdák, a füstre vitel előtt, még büszkén aggatták azt mind a kerítésre, hadd lássa az egész utca, mi is a napi munka eredménye. Ilyenkor aztán bátran mondogatták, hogy lám, nálunk még a kerítés is kolbászból van! S nincs ez másképp napjainkban sem...

A Békéscsabai Kulturális Központ hagyományos helyi kulturális értékekre építve, a farsangi ünnepkör jellegzetes csabai szokásait és tevékenységeit középpontba állítva -időpontjában is tradicionálisan, idén tizedik alkalommal minden évben "farsang farkán" szervezi népszerű eseménysorozatát, a Csabai Farsangot.

Egy igényes télbúcsúztató vigasság kínálatán túl, céljaik között a legfontosabb, hogy e jeles időszakhoz, illetve a település népi kultúrájához kapcsolódó helyi szellemi örökségeik- melyeket a kulturális és gasztronómiai értékek harmonikus, "jó ízű" szimbiózisa jellemez- mind szélesebb körben megismertettessenek.

A régi jó csabai ízek és hagyományok nyomába eredve vendégségbe hívnak Kicsiket és Nagyokat, városhatáron innen és túlról. A programokba belekóstolva sok-sok télbúcsúztató "finomság" várja az érdeklődőket; igyekeznek minden korosztályt megszólítani, az óvodás gyermekektől a nyugdíjas korúakig. A Csabai Farsang gerincét alkotó programelemek – látvány disznóvágás, asszonyfarsang, ovis farsang, zenészfal(s)hang, „állatok farsangja"...- évről évre hagyományosan ismétlődnek.

Ebben az évben két saját helyszínen (Andrássy Úti Társaskör, Békési Úti Közösségi Házak) és négy társszervezetnél terveznek látványdisznóvágásokat. A négy szervezetből három helyi vállalkozó, akik már a tavalyi, ill. tavaly előtti évben is csatlakoztak a rendezvényhez (Váradi Lovasfarm, Árpád Pálinka, Póstelek Turisztikai Kft.). A negyedik szervezet, a Csabai Szlovákok Szervezete, szintén régóta együttműködésben áll a rendezvénysorozattal. Idén a Nemzetiségi Vezetők Országos Találkozójára érkezők nemcsak nézői, hanem lebonyolítói lesznek a disznóvágásnak a Szlovák Tájház udvarán, elhozva saját, jellegzetes ízvilágukat, a különböző nemzetiségi gasztronómiai értékeket. Segítségükre lesznek a Csabai Kolbászklub méltán elismert szakemberei.

A rendezvénysorozat a XXI. Nemzetiségi Vezetők Országos Találkozójával indul. Ezután érmes borok kóstolójával várjuk az Asszonyfarsangra érkezőket a Munkácsy Emlékház pincéjében. Másnap reggel 8.00 órakor indulnak a látványdisznóvágások a különböző helyszíneken. Az Andrássy Úti Társaskörben két gasztronómiai versennyel is gazdagítjuk programunkat. Az egyik a Csabai Kolbászfesztivál Krajcsó Pál Emlékversenye, ahol az októberi Fesztiválon begyűjtött szárazkolbászok közül választja ki a zsűri a legjobbakat. A másik pedig a hagyományteremtő céllal útjára indított Csabai Házipálinkák Versenye. Este színes programokkal várják az érdeklődőket: kiszebaba égetés, majd Borsodi Blue Trio és Orszlán koncert az Andrássy Úti Társaskörben, táncház, „ereszdelahajamat!" reggelig a Békési Úti Közösségi Házakban, Jótékonysági Sport Bál várja az adakozó kedvűeket a mezőmegyeri Arany János Művelődési Házban, Farsangi Bált szervez a Jaminai Közösségi Házban a Zenebarát Felebarát Közhasznú Alapítvány, valamint bál lesz a Lencsési Közösségi Házban is, az Ezüstpor Egyesület pedig Nosztalgia estet szervez a Kazinczy Ferenc Általános Iskola tornatermében. A tavalyi év sikeréből kiindulva idén is megszervezik az „Állatok farsangját", melyet összekötnek a már bejáratott Kölyöksziget rendezvénysorozattal. Február 21-én Ovis farsang keretében várják a legkisebbeket a Munkácsy emlékházba. Az Andrássy Úti Társaskörben pedig a hagyományosan megrendezett Turisztikai Konferenciára hívják a közönséget. Az idei téma a Hagyomány és turizmus jegyében a pálinka. Február 23-án a Torkos csütörtök éttermi programjai zárják a Csabai Farsang eseményeinek sorát.

A Csabai Farsang a Dél-kelet magyarországi farsangi hagyományokat eleveníti fel a kószálástól kezdve a disznótoron át a bálig. A Csabai Farsang során koncertekkel, maskarás felvonulással, hagyományőrző szlovák farsanggal, látványos kószálással, igazi csabai disznótorral búcsúztatják a telet a Dél-alföldi régióból érkező vendégek. A programot minden évben turisztikai konferencia gazdagítja.

Program:

Február 17-19. (péntek-vasárnap)

XXI. Nemzetiségi Vezetők Országos Találkozója a VOKE Vasutas Művelődési Házában

 

Február 17. (péntek)

18.00 „Asszonyfarsang" - Érmes borok kóstolója a Munkácsy Emlékház pincéjében

 

Február 18. (szombat)

08.00 Látványdisznótorok több helyszínen: Szlovák Tájház, Békési Úti Közöségi Házak, Andrássy Úti Társaskör, Váradi Lovasfarm, Árpád Pálinka

 

További programok a nap során:

Andrássy Úti Társaskör

A délelőtt folyamán: játszóház, Jutka néni konyhája, étel- ital kóstolás

11.00-16.00 Csabai Kolbászfesztivál Krajcsó Pál Emlékverseny – száraz kolbászok versenye

11.30 nyilvános zsűrizés

12.30 média zsűrizés

14.00 eredményhirdetés

15.00 Fellépnek a Madách Színház művészei Csengeri Attila és Szente Vajk színművészek

16.00-19.00 I. Városi Házipálinka verseny

16.00 nyilvános zsűrizés

18.00 eredményhirdetés

(Bővebb információ, nevezés: www.csabaifarsang.hu, 06 30 456-7227)

19.00 Kiszebaba égetés a Tűz Kör közhasznú Kulturális Egyesület dobosainak közreműködésével

20.00 Zenészfal(s)hang – Borsodi Blue Trió koncert

Belépő: 500 Ft (A jegy mellé házi pálinkát és kísérőnek zsíros kenyeret adunk.)

 

Békési Úti Közösségi Házak

20.00 „Áll a bál" – táncház, ERESZDELAHAJAMAT! reggelig.

 

Lencsési Közösségi Ház

17.00 Farsangi Bál

 

Jaminai Közösségi Ház

19.00 A Jaminai Jézus Szíve Templom Egyházközség farsangi bálja a Zenebarát Felebarát Alapítvány szervezésében (belépő: felnőtt: 2000 Ft, gyerek: 1000 Ft érd.: +3630/382-5925)

 

Arany János Művelődési Ház

19.00 Jótékonysági Sport Bál

 

Kazinczy Ferenc Általános Iskola

16.00 Nosztalgia farsang az Ezüstpor Egyesület szervezésében

(batyus bál – a belépő egy tombola, melyhez farsangi fánkot adunk ajándékba)

 

Február 19. (vasárnap)

Andrássy Úti Társaskör

09.00-16.00 Állatok farsangja a Kölyökszigeten

 

Arany János Művelődési Ház - Mezőmegyer

10.00 Bábelőadás: Nagyidai cigányok - Gál Tamás és a Csavar Színház előadása

 

Február 21. (kedd)

Munkácsy Emlékház

10.00 Ovis farsang – álarckészítés zenével és játékokkal

 

Andrássy Úti Társaskör

14.00-16.00 X. Turisztikai Konferencia – Hagyomány és turizmus/Pálinkaturizmus

 

Február 23. (csütörtök)

Torkos csütörtök

A békéscsabai éttermek kedvező árakon várják a vendégeket egy bőséges vacsorával böjt előtt a Turisztikai Egyesület ajánlásával.

 

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

 

Pontos helyszín:

Korzó tér és más helyszínek (lásd programnál)

 

Belépő:

A rendezvény látogatása ingyenes!

 

Információ:

Ifiház

66/449-222

 

Honlap: www.csabaifarsang.hu