Hirdetés

Hungaricum cuvée

2012-04-23 21:35:00

Az ötlet pofonegyszerű, bár a megvalósítása kissé időigényes. De hát a jó munkához idő kell…

Tehát: végy két hungarikumot, házasítsd őket és - reményeid szerint – kapsz egy különlegességet. E gondolatok foglalkoztatták Zwack Sándort is, amikor jó két évvel ezelőtt előállt azzal az ötletével, mi történne, ha a klasszikus Unicumot „megbolondítanák” valamivel. Mondjuk, egy másik hungarikummal. Persze, nem a szegedi paprikával, vagy a Rubik kockával…

Zwack Szilva

Legyen a másik egy gyümölcs, annak is az aszalt verziója, hiszen az eljárás lényege az, hogy egy bizonyos ideig (6 hónap) az aszalék-ágyon pihentetik, érlelik a keserűt.

Sok gyümölcs-aszalékot kipróbáltak, míg végül a szilvára esett a választás. A szilva húsossága ugyanis még aszalt formájában is rengeteg ízt tud átadni. Valójában minden aszalt szilvaszem egy-egy apró, tömör ízbomba. Tele anyaggal, erővel, karakterrel. És a 42 gyógynövényből készült párlathoz tökéletesen passzol!

A születésnapot Magyarország első bitter mesterkurzusára a Vince 2012-es rendezvénysorozatára időzítették. Itt ütötték csapra az első hordót, és itt kóstolhatta meg a szakma azt a világújdonságot, gyógynövény likőrt, amit úgy hívnak: Unicum Szilva.

Az Unicum Szilva – palackját és színét tekintve – ránézésre, és valóban csak ránézésre olyan, mintha mit sem változtattak volna az eredetin. Bár jobban szemügyre véve észreveszünk az üvegen egy belső ívet, ami plusz bájt ad a gömbnek. Ott van a piros mezőben elhelyezett aranyszínű kereszt, de a központi helyen jól láthatóan ott a két új üzenet: egy hordó (tölgyfa, bár ez nem látszik) és egy szem szilva.

Az első Unicum Szilva kortyra azonban a mesterkurzus végéig várnunk kellett.

KóstolásAddig sok feladatunk volt. Megízlelni, megszagolni az előttünk „fölterített” menüsort. Párlatokat, gyógynövényeket. Vezetett túrán voltunk. Vezetett minket többek Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Főapátság perjele, aki a gyógynövények magyar vonatkozásait, történelmi múltját ismertette, Helmut Adam, a világhírű bartender, aki a keserűlikőrök nemzetközi trendjeiről tartott előadást, és külön erre az alkalomra egy Unicum szilva koktélkreációt is készített. Zwack Sándor már gyógynövényeket, és a keserűkészítés fázisainak két termékét is megkóstoltatta velünk. A kóstolósor végére maradt az újszülött.

Édes, bár nem a Next. A Next a „csajos”. Arra találták ki. Azt kóstolva a „bitter” háttérbe szorul. Szinte végig. A szilvánál nem. A szilva rafinált. Amíg leér, átváltozik. Az elején ott a csábítóan édes íz, de a lecsengésekor földereng az Unicum eredeti keserűsége. A szilvás Unicum inkább férfias ital, hiszen a szilva is férfias gyümölcs. Elég, ha csak a pálinkára gondolunk. Sokkal zömökebb, teltebb, mint mondjuk a málna… Szerintem, ha színvizsgálatnak vetnénk alá, ez lenne a legsötétebb Zwack termék. Koromfekete, mint a nászágya.

Az itallal a Zwack Unicum azokat szeretné megszólítani, akik próbálták már az Unicumot, de jellegzetes íze miatt mégsem zárták a szívükbe, és azokat is, akik még egyáltalán nem kóstolták az Unicumot, de szeretik a különlegességeket.

Van még egy „iparág”, amelyik szereti a különlegességeket. A gasztronómia. Ami már régóta fölfedezte magának a szilvát, mint gyümölcsöt és a szilvát, mint párlatot is. Vajon mit tudna kezdeni ezzel a speciális esszenciával?