Hirdetés

XI. Rétesfesztivál - Tótszerdahely

2011-08-22 17:11:00

Tavaly még „laptopkonyhátlanul”, most viszont már „laptopkonyhásan” (piros villával a bal mellemen) tettem tiszteletemet az ország talán legnagyobb Rétesfesztiválján, Tótszerdahelyen.

Haza jöttem, hiszen a zsigereimbe beívódott igazi zalai rétes-ízek versengtek egymással.

A túrós és a tökös-mákos voltak a kötelező kűrök, de a majd 20 csapat (magyarok és horvátok) elképzelhetetlen ízkavalkádot vonultattak föl. Hatalmas mixek születtek a túró-mák-tök-meggy-csersznye-répa-barack-szeder-szalonna-rízs-répa-káposzta alkotó elemekből. Az esemény komolyságát igazolta, hogy igazi nagyágyúk zsűrizték az alkotásokat: Pataki János, a Cukrász Világszövetség Főtitkára, Zila László, a Zila cukrászda neve és főnöke – az idei Magyarország tortájának (is) alkotója, és a keszthelyi Helikon séfje Prikryl József.

Amíg a nők sütöttek – bár volt 2 férfiak alkotta csapat is – addig a zömében férfi szakácsok főztek. Bográcsban. Pacalt, csülköt, körmöt, babot, gulyást, vadat (dödöllével) s halat (s mi jó falat…). Sőt még egy bárány is megváltotta aznapi szolárium bérletét…

A nagyszerű, szép hagyományokkal rendelkező igazi falusi rendezvényen a határon túlról is szép számmal érkeztek. A nagy sikerre való tekintettel jövőre jön a 12.

Addig is minden szónál többet ér a látvány (egy kicsit zanzásítva). Íme!