Hirdetés

Egészséges táplálkozás és a kötött munkarend összehangolása

Tisztelt Ágnes!

52 éves elvált egyedül élő férfi vagyok. 176 cm magas 108 kg. Fogyni szeretnék. Két éve nem dohányzom, és azóta hízom. Házi orvosomnak is elmondtam, ő elküldött kivizsgálásra. Minden vizsgálat jó volt (koleszterin, vércukor, vérzsír, stb). Munkahelyemen lehet a gond. 3 napot dolgozom nappal, aztán 3 nap pihenő jár. 3 nap éjszaka, 3 nap pihenő, így megy a munka, mindez 12 órás munkaidőben. Álló munkát végzek egy gépsor mellett. 6-kor kezdünk, 8.20-kor van az első szünet, mely egyben a reggeli idő. 11.20.kor van a következő, mely egyben az ebéd idő is. Mind ezek 20 percesek. 13.50-kor és 16.10-kor van még két 10 perces szünet. Ezektől nem lehet eltérni, és az időket be kell tartani! Ugyan ezek az időpontok vannak éjszaka is! Munkás szállón lakom, 7-re érkezünk meg. Fürdés, étkezés, alvás. 3.30-kor kelés evés, aztán irány munkába. Pihenő napokon munka végeztével indulok haza, hiszen otthon is van mit csinálni! Igy telnek a napok. Mielőtt az italra gondolna, a sört nem szeretem. Bort vagy pálinkát nagyon ritkán iszom. Kérem segítsen. Az előző munkahelyemen is volt súlyproblémám, de ott a fogyókúrám sikeres volt. Igaz ott normális volt a munkaidő beosztásom (7-töl 16-ig). Ott 36 évet dolgoztam.

Reggelire szendvicset eszem melybe felvágott,lapka sajt,vagy májkrém,illetve margarin van.Ebédre az üzemi étkezdében választok ételt.Három féle levesből lehet választani,melyből az egyik mindig gyümölcs.Én többnyire ezt választom.A második pedig többféle választás lehet.Mivel nem vagyok hús imádó,ezért tésztát eszem különböző feltéttel.Sajt,mák, dió.Ha van főzelék,akkor azt választom.A sárgaborsó a kedvencem.Üdítőt ritkán iszom,inkább tejet vagy ásvány vizet.A gyengém a sütemény és a fagylalt!A gyümölcsöt is szeretem,főleg a körtét.Amit ön ajánl tojás, hal,az szintén a kedvenceim közzé tartoznak. Kenyérből a barnát eszem.

Remélem ön tud rajtam segíteni,vagy tanácsot adni. Tisztelettel: Ferenc

Kedves Ferenc!
Mivel, a körülményein nem tudunk változtatni, így a táplálék minősége az, amin el kellene gondolkodni, hogy eddig mit evett a meglehetősen rövid szünetekben, és azt mire lehetne lecserélni? Érdekelne, hogy mikor van ideje felkészülni a következő napra,  szokott e vásárolni, és milyen ételeket fogyaszt, a 12 órás munkaidőben? Próbáljon meg minél kevesebb szénhidrátot fogyasztani (kenyér, kifli, péksütemény, édes üdítők, gyümölcsök, stb.) és helyette egyen sok zöldséget, tojást, halat, húsokat, sonkát, tehát olyan ételeket, amelyek nem ürülnek ki gyorsan a gyomrából és mellette a munkát is el tudja látni. Talán az lenne a legjobb, ha a szabad napokon felkészülne a munkanapokra és a hűtőből kiemelve tudna indulni a munkába.
Túlsúlyának okát pontosan megírta, rengeteg szénhidrátot fogyaszt, és ha fogyni szeretne, ennek értelmében kell változtatnia! Elsősorban az ebédnél. Biztosan van lehetőség arra, hogy a gyümölcslevest lecserélje zöldség, vagy húslevesre, és másodiknak húst egyen párolt zöldséggel, vagy főzelékkel. A gyümölcsöket, és a tejet is hagyja el, ne egyen süteményeket, édességeket!
Ha ilyen értelemben tud változtatni, rövidesen megindul a testsúly csökkenése.
Sok sikert kívánok az életmód váltáshoz, Ágnes