Hirdetés

IRB betegség esetén teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket sem!

Kedves Doktornő,

Figyelmesen olvasom írásait, és volna néhány kérdésem:

Én már kb. két éve paleolit életmódot próbálok élni, és nem csak a táplálkozásra gondolok. Sajnos, voltak korábban kisebb nagyobb kilengéseim, a korábbi panaszok azonnal visszatértek. Úgy tűnik, hogy bár nem írja le konkrétan, nem veti el ezt a fajta étkezést.

Mi a helyzet azokkal az alapanyagokkal, melyek néha ajánlottak és néha nem. Pl. teljes kiőrlésű gabonák, melyek ugyonalyan magas GI-vel rendelkeznek, és sajnos gluteint is tartalmaznak. Márpedig, ha a szervezet nem lépes a gluteint megemészteni, és IRB, ill hasonló megbetegedéseket okozhat, főként az arra különösen érzékenyeknél, akkor a rodtdúsabb teljes kiőrlésű gabonákban is ugyanúgy benne van?

A másik fontos csoport a hüvelyesek, mint pl. a lencse. Még a paleo érám előtt is éreztem, ha valami hűvelyest fogyasztok, utána puffadok, nem jó az emésztésem. Kiváncsi vagyok a véleményére, egyben köszönöm, hogy időt szakít hasznos megszívlelendő tanácsok megosztására.

Üdvözlettel

Ahogy leveléből kihámoztam, ön glutén érzékeny és ettől, IRB betegségben szenved. Ilyen esetben a rost dús teljeskiörlésű gabona ugyan úgy nem ajánlott, hiszen a glutén tartalma további problémákat okoz. Hasonló a helyzet a hüvelyesekkel, hogy a héjában levő lektinek, fitinek, szaponinek a bélfalat irritálják, így az IRB-s panaszokat aktiválhatják. A paleolit táplálkozás folytatását javaslom önnek, egész életében, mert a tökéletes felszívódáshoz, egészsége megőrzéséhez, legfontosabb az ép bélflóra. Az ön esetében ezt, a paleolit táplálkozással tudja megvalósítani.

Üdvözlettel, Dr Leitem Ágnes