Hirdetés

Omega3, omega6

Kérdezném a doktornőt, hogy miért írják mindig azt, hogy omega 3, meg 6? Miért kell ezt nekünk fogyasztani? Erzsi

Kedves Erzsébet!

Nagyon örültem kérdésének, mert az Omega3 és Omega6 többszörösen telítetlen zsírsavak ismerete, egyre nagyobb szerepet játszik egészségünk megőrzése szempontjából.
Az eszkimóknál 1970-ben figyeltek fel arra a tényre, hogy rengeteg zsíros hal húst esznek, mégis:
miért nincs érelmeszesedés,
miért nem gyakori a szívinfarktus,
miért nincs daganatos megbetegedés,
miért nincs asthma,
miért nincs pikkelysömör,
miért nincs cukorbetegség?

A válasz egyértelmű volt, mert étrendjükben sok az omega3, amit a zsíros tengeri halak húsa tartalmaz. Az emberi test képes az összes, számára szükséges zsírsav előállítására, kettőt kivéve: az alfa-linolénsavat (ALA), mely egy omega-3 zsírsav és a linolénsavat (LA), amely egy omega-6 zsírsav. Ezeket az étrendből kell fedezni, így “esszenciális zsírsavakként” hívják őket.

Élettani szerepe:
Az agy szárazanyag tartalmának 60%-a ugyanis lipidekből áll, s ezen belül is rendkívül nagy mennyiségben omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz. Az Omega-3 a sejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt-membránok. Nélkülözhetetlen a neuronok, és a központi idegrendszer működéséhez.

Omega 3 hiány:
Tompaság, érdektelenség, depresszió, ingerlékenység, agresszivitás, a kedélyek rossz szabályozása.  Gyermekeknél az omega-3 hiány hiperaktivitást, figyelemzavart eredményez.

Omega3 források:
Tengeri halak
Chia mag
Lenmagolaj

Omega6 források:
Repce olaj
Napraforgó olaj

Fontos, hogy az Omega3-6 arány 1:1-hez legyen, és ne tolódjon el az Omega6 túlsúly felé.