Hirdetés

Szeder

A szeder a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség. Népies magyar nevei a szederje, szedernye, fekete málna. . Rendkívül sok fajtája létezik, (Csak Európában több mint 2000 fajta található), ugyanis természetes körülmények között is könnyen kereszteződik.

Európa, Észak-Afrika, Elő-Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt zónáiban honos. Napos helyektől félárnyékosig fordul elő, így vadon erdőszélen, árokparton, félárnyékos, ligetes helyen tenyészik. Kedvelt csemege a kirándulók, turisták számára.

Évelő, általában lombhullató indás cserje vagy félcserje gyümölcse. Az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja.

A tüskétlen szedrek kitenyésztése nagyon fellendítette termesztését: az USA-ban például többet termelnek belőle, mint málnából, mert gyümölcse kevésbé érzékeny, jobban szállítható, és kiválóan alkalmas élelmiszeripari feldolgozásra.

A szeder elég ellenálló, így termesztésekor nincs szükség rendszeres védekezésre, ezért a piacokon gyakran valóban biominőségű szedret vásárolhatunk. Magyarországon szeder-termőterületeket találhatunk Pest, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében.

Csak az érett szemeket érdemes leszedni, nem utóérő gyümölcs. A vadon termő fekete szeder ugyan savanyúbb és kisebb méretű, de mangántartalma tízszerese is lehet termesztett változatának.

A szederfélék kiváló antioxidáns források.
A szeder az egyik legrégebben említett gyógynövény, az ókorban nem csak bogyói, hanem levelei miatt is termesztették. Már i.e. 400-ban, Hippokrátesz korában is említik jótékony hatását, a görögök például köszvény ellen fogyasztották. Az 1500-a években a patikusok ismerték fogínyvédő hatását, állatok fekélyeinek kezelésére is használták. „Történelme” ellenére termeszteni és értékesíteni azonban csak a XIX. századtól kezdték.

Kalóriatartalma alacsony, így beiktatható a diétába, nyugodtan ehetünk belőle nagyobb mennyiségben is.

Általában nincs lehetőség vásárlás előtt megtapintani a gyümölcsöt, de igyekezzünk fényes felszínű, közepesen kemény tapintású bogyókat választani. Magas víztartalma miatt könnyen romlásnak indul, a tárolást nagyon nehezen viseli, ezért lehetőleg a vásárlás napján használjuk fel és csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg. A hűtőszekrényben legfeljebb 2 napig tárolhatjuk.

Óvatos mosás után könnyen fagyasztható.

A szeder rendkívül sokrétűen felhasználható: készülhet belőle lekvár, dzsem, szörp, szederbor, likőr, gyümölcszselé. Sütemények, desszertek díszítésére és ízesítésére nagyon közkedvelt.

Egészséges életmód szempontjából itt olvashat a szederről.