Hirdetés

Sütőtök

A sütőtök főnyeremény.

Túl azon, hogy ősszel-télen könnyen beszerezhető, olcsó, viszonylag igénytelen, sokféleképpen felhasználható zöldségféléről van szó, amely rokona a cukkininek, az uborkának.

A sütőtök könnyen emészthető, éppen ezért skatulyázták be hosszú időre a bébiétel-kasztba, ahonnan csupán néhány éve került elő, hogy megmutassa magát remek krémlevesként, köretként, főételként, vagy akár sütemények fő alapanyagaként. Számos kedvező élettani hatása van, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztását magas rosttartalma miatt az orvosok előszeretettel ajánlják emésztési gondokkal küszködőknek. Alacsony kalóriatartalma miatt egyre több fogyókúrás étrendben szerepel.

Számos sütőtökös recept azzal a fordulattal kezdődik, hogy „a tököt süssük meg”, és olyan evidenciaként veszik a receptírók a töksütésben való jártasságot, hogy a kezdő konyhatündér szinte elszégyelli magát, hogy ő ezt bizony nem tudja.  Nos, hogy ne maradjon titok többé, íme a recept: a tököt vágjuk félbe, a magos részt kanállal távolítsuk el belőle. Ha szeretjük a sült tökmagot , akkor ne dobjuk ki: szabadítsuk meg a szálas anyagtól,  vagyis Hamupipőke módjára válasszuk külön a narancssárga puha belső részt a magoktól. A két fél tököt vágjuk még félbe (keresztben, nem hosszában). Egy nagy tepsire terítsünk alufóliát, tegyük bele a négy tökdarabot, melléjük terítsük le a magokat. 190 fokos sütőben 50 percig süssük.

Hogy aztán innentől mihez kezdünk vele, megesszük mézzel csorgatva, vagy valami különleges finomságot készítünk belőle – csak rajtunk múlik.