Hirdetés

Karfiol

A karfiol a káposztafélék közé tartozik, közeli rokona a káposztának, a kelkáposztának, a brokkolinak és a kelbimbónak.

A karfiol a Közel-Keletről származik (bár egyesek szerint Kínából került oda), s ismerték, szerették már a görögök és a rómaiak is. Feledésbe merült, majd a középkorban lett ismét népszerű: Spanyolországban, Franciaországban, Angliában. A régi karfiol teniszlabda nagyságú volt, fokozatosan tudták kitenyészteni a mai fajtákat. XV. Lajos – aki nagy karfiol-kedvelő volt – uralkodása alatt nevezték el a király egyik kegyencnőjéről "à la du Barry"-nak a karfiolos ételeket.

A növény húsos virágzatát fogyasztjuk, amelyet rózsának nevezünk, s amelyet lapátszerű zöld levelek vesznek körül. Akkor jó minőségű, ha teljesen fehér és rózsái szorosan illeszkednek. A karfiolrózsák fejlődése függ a hőmérséklettől, a napfénytől, illetve a víz mennyiségétől.

Mélyhűtésre alkalmas.

Hűtőszekrényben néhány napig tárolható. Felhasználás előtt célszerű áztatni egy kicsit, hogy az apró rovarok vagy férgek eltávozzanak.

Rendkívül sokféle módon felhasználható: köretnek, zöldséglevesnek vagy krémlevesnek, töltelékek és mártások alkotójaként, főzelékként, salátaként, savanyúságként, rakott ételként vagy kirántva főételnek.

Már termelnek kék színű karfiolt is, amelyben ugyanaz a színanyag adja a színt, ami vöröskáposztának és a kék karalábénak is. Másik fajtája a pagodakarfiol, melynek íze a karfioléhoz nagyon hasonlít.

Egészséges életmód szempontjából itt olvashat a karfiolról.