Hirdetés

Fokhagyma

FokhagymaAzt mindenki tudja, hogy a fokhagyma rendkívül egészséges, mindenféle bajokra jó; káliumot, B1-, B6-, C- és K-vitamint és szelént tartalmaz, jellegzetes illatát pedig az allicin nevű olajtól nyeri.

Magyarországon háromféle fokhagymát termelnek: az egyik a tavaszi, ezt tavasz elején ültetik el, és nyár végére lehet kiszedni a földből. Kisebb, mint az őszi fajta.
Az őszit októberben szokás ültetni, és tavaszra hajt ki. Többször megesett már, hogy télen beleszáradt a földbe; ilyenkor megnőtt a kereslet a kínai import iránt.
Az évelő évről évre kihajt. Ha hagyják nőni, egyre több gerezd lesz rajta, és mint a tulipán, oldalhagymát növeszt.

A Kínából importált fajták jellemzően nagyok, gerezdjei teltek. Ugyanakkor a magyar fokhagyma erősebb, ízesebb és nagyobb a tápanyagtartalma, mint a kínai importnak, ráadásul az illata is markánsabb. Amiről megismerhető: a magyar fokhagymának alul "bajusza" van; a kínai ugyanott homorú és sima.

Amikor fokhagymát vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy a gerezdek kemények legyenek. A száraz fokhagymát akár fél évig is eltárolhatjuk száraz, sötét, de nem túl hűvös helyen, viszont a friss csupán néhány napig áll el a hűtőszekrényben.

A fokhagymát előszeretettel használja a magyar konyhán kívül például a francia és az olasz.

A fokhagymáról még itt olvashat oldalunkon.