Hirdetés

Fekete retek

Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon keresztül. A kerti reteknek többféle fajtája ismert, gyógyászati szempontból a leghatásosabb a fekete retek, mivel a fehér változatoknál jóval több mustárolajat, s emellett C-vitamint is tartalmaz.

A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Igen erős immunrendszererősítő.

 

A fekete retek gumója sötétfekete, héja pedig nagyon vastag. A retek húsa hófehér, a zöldségesnél ellenőrizzük, hogy nem puha-e a gumó belseje, s csak akkor vegyük meg, ha keménynek érezzük.

Mit tartalmaz?

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin, B1, B2 vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz. A fekete retek gazdag illóolajokban, antioxidáns hatású vegyületekben is (aszkorbinsav, tokoferolok, karotenoidok és polifenolos komponensek). Leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin és folsav tartalma kimagasló, ezért ezeket is érdemes fogyasztani.

Gyógyhatásai:

A retek kitűnő étvágygerjesztő hatású. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában, hashajtó hatású. Különösen magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású, segít a felgyülemlett víz eltávolításában.
Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, de ilyen jellegű panasz esetén érdemes orvosi felügyelet mellett reteklé-kúrát alkalmazni legalább hat héten keresztül.

A retek frissen préselt nedve ismert háziszer: baktérium - és gombaölő, nyálkahártya-tisztító. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését.

 

Ezenkívül a reteklé többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást, és daganatellenes hatása is ismert.

Hogyan alkalmazzuk?

Kneipp, a gyógyító lelkész mindenkit eltanácsolt a retek sózásától - ezt a mai napig is így tartjuk helyesnek -, helyette inkább a mézzel való édesítést ajánlotta.

A retek nedvét frissen kell elkészíteni:

1. A gumót meghámozzuk, feldaraboljuk vagy lereszeljük, utána kipréseljük a levét. Néhány órán át hűvös helyen tároljuk, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét. Fogyasztás előtt kevés mézet vagy megtört lenmagból készített főzetet lehet hozzáadni. Légúti panaszokra mézzel keverve használjuk: 1/4 liternyi léhez 3 evőkanálnyi mézet adjunk.

2. Nagyanyáink módszere: Egy nagyobb, szép retekgumót jól megmosunk, kés segítségével tölcsér formájú üreget vájjunk a közepébe úgy, hogy a levágott gyökérrésznél apró rés maradjon. Bögrére vagy szélesebb pohárra állítjuk és mézet töltünk bele. A mézzel együtt lassan lecsordogáló lé az igazi orvosság. Több retket is megtölthetünk mézzel. A kicsurgott retkeket tovább is vájhatjuk, hogy friss felület legyen, amibe újra önthetünk mézet. Amikor már teljesen lecsordogált a méz a zöldségből, a keletkezett folyadékot igyuk meg.