Hirdetés

Cukkini

Fiatal tökféle, az olaszok nemesítették a 19. században.

Cukkini nélkül elképzelhetetlen a ratatouille, vagy a marokkói kuszkusz. Párolhatjuk, grillezhetjük, tölthetjük, ránthatjuk, készíthetünk belőle levest, előételt, főételt, de még süteményt is.

Sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetűen népszerűsége az utóbbi években egyre emelkedik nálunk is. Bár egész évben beszerezhető, szezonja júniustól októberig tart, ekkor érdemes gyakran beiktatnunk étrendünkbe.

Nagysága 10-30 cm között változik, de a hazai kínálatban elterjedt fajtából húsz centi körüli az ideális, mert minél nagyobb a cukkini, annál nagyobb a közepén lévő szivacsos-magos rész. Létezik ugyan sárga és gömbölyű változata is, nálunk leginkább a sötétzöld, hosszúkás fajta kapható. Vásárlás során figyeljünk arra, hogy a cukkini héja hibátan, maga a zöldség kemény legyen, és szállítás közben se nyomódjon meg. Hűtőszekrényben kb. öt napig tárolhatjuk.

Tartalmaz A, B1, B2 és C vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént; gazdag ballasztanyagban. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-erősítő. Energiaértéke 32 kcal/100 g.

 

Cukkiniről oldalunkon még itt olvashat.