Hirdetés

Citrom

A citromról általában két dolog jut eszünkbe: a C-vitamin és Pavlov kutyája.

Pedig még sok jellemzője van e savanyú déligyümölcsnek: hatásos vírusölő, a megfázás gyógyszere, vértisztító, sőt, újabb kutatások szerint germánium tartalma miatt a rákkal szembeni küzdelemben is eredményesen alkalmazható. C-vitamin tartalma 53 mg/100 g, és ez nemcsak az egészség megőrzésében és helyreállításában nélkülözhetetlen, hanem meggyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigyhormon, a thyroxin termelődését - amelynek hiányában az anyagcsere lelassul. 

Konyhai hasznosítása sokoldalú; használhatjuk savanyításra ecet helyett például leveseknél, főzelékeknél, szószok, mártogatósok, saláta öntetek készítéséhez, pikánssá tehetjük vele ételeinket. Halételek készítésénél nélkülözhetetlen.

Süteményekhez is sokszor használunk citromlevet, és a citrom héját is. Ebben az esetben azonban nagyon fontos tudnivaló, hogy csak kezeletlen héjú citromot használjunk! a beléjük ivódott gombaölőszerek, amelyek lehetnek: bifenil, orto-fenil-fenol, nátrium-orto-fenil-fenolát és tiabendazol, komoly egészségkárosító hatással bírnak. Pontosabban: teljesen még nem is tisztázott, hogy mennyire. A tiabendazolnál kimutatták a vesekárosító hatást, és arra is rájöttek, hogy a sokszor kombinálva alkalmazott szerek káros hatása összeadódik.

Egészséges életmód szempontjából még itt olvashat a citromról.