Hirdetés

Ananász

Az ananászt csak a XVII-XVIII. században kezdték termeszteni Hawaii-n, amely azóta Földünk "ananászközpontjává" vált.

A gyümölcs igazi őshazája Dél-Amerika, elsősorban a mai Paraguay területe, ahol "nana meant"-nak, azaz pompás gyümölcsnek hívták. Innen került Közép-Amerikába, ahonnan Kolumbusz Kristóf hozta át Európába. Kontinensünkön való elterjedését végül nem a spanyoloknak, hanem a portugáloknak köszönhetjük, általunk használt elnevezése is tőlük származik.

Ami élettani hatását illeti, az érett ananász egy rendkívül gyors fehérjebontó hatású enzimet, bromelint tartalmaz, amely csökkentheti az emésztési zavarokban szenvedők panaszait, sőt szerepet játszik a zsírégetésen is, ezért ajánlják sokan előszeretettel a gyümölcs fogyasztását fogyókúrázók számára. Édes íze csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben 100 grammja csupán 57 kcal-t tartalmaz. Mivel a bromelin a konzerválási eljárás során elveszti jótékony hatását, ezért a fent említettek csak a friss és érett gyümölcsre vonatkoznak. Ha ananászt vásárolunk, olyat válasszunk, amelynek levélüstökéből könnyen ki tudunk húzni egy levelet.

Desszertek, saláták kedvelt alapanyaga, húsételek pikáns kiegészítője.