Hirdetés

Szezámmag

Indiában, Kínában ötezer éve ismerik és használják.

A  szezámmag B1-, B2-, E-vitaminban, kalciumban, valamint magnéziumban gazdag. Könnyen emészthető, magas élelmirost-tartalma miatt cukorbetegek és diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. Olaját is ajánlják különböző betegségek megelőzésére illetve kezelésére, hiszen mangánt, nikkelt, vasat, illetve természetes antioxidánsokat is tartalmaz; lecitinben gazdag, ami jótékony hatást fejt ki a gondolkodóképességre. Csökkenti a vér és a máj koleszterinszintjét, fontos szerepet játszik az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és a szívinfarktus megelőzésében. A magot tehetjük péksütemények tetejére, vagy keverhetjük salátákba is, de előbb száraz serpenyőben kissé pirítsuk meg, attól nyeri el jellegzetesen finom ízét.