Hirdetés

Calvados

Eredetileg eau-de-vie-nek nevezték ezt az almaborból párolt pálinkát, amelyet már a középkorban ismertek.

Hogy hogyan lett a neve végül calvados, arra több magyarázat is létezik; a legvalószínűbb II. Fülöp spanyol királyhoz fűződik. Amikor a király El Salvador nevű gályája elsüllyedt Normandia partajinál, a nép azt a partvidéket Calvadornak kezdte hívni. Az elnevezés végül hivatalossá vált, 1790-ben a nemzetgyűlés Calvados-ként rögzítette az országrész nevét. Mivel az eau-de-viehez használt alma fő termőhelye is itt volt, az italon is rajta ragadt a Calvados név.

Több mint ötvenféle almát használnak a cefre készítéséhez, 1 liter calvadoshoz 25 kiló almára van szükség. A gyümölcsből kinyert levet évekig pihentetik, kétszer lepárolják, és tölgyfa hordókban érlelik minimum másfél évig, de a nagyon különleges italokat akár 40 éven át.