Hirdetés

Csirkehús

A csirke a magyar konyhákban leggyakrabban előforduló szárnyas; könnyen beszerezhető, változatosan, és a legtöbb módon gyorsan elkészíthető. Csirkehús

Fogyókúrás ételek kedvelt alapanyaga. Csirkét vehetünk egészben, vagy "alkatrészenként", attól függően milyen ételt szeretnénk készíteni belőle. A vásárlásnál fontos szempont, hogy lehetőleg tanyasi, úgynevezett "boldog csirkét" válasszunk, ezek húsa minőségileg más kategóriát képvisel, mint a ketrecekben felnövő brojlercsirkéké. A csirke értékes fehérhús, az emberi szervezet fontos fehérjeforrása, és B-vitamin tartalma sem másodlagos. Elkészítési módjai a következők lehetnek:

- egész csirkéből főzhetünk levest, megsüthetjük fűszerekkel, töltve, vagy grillezhetjük.

- a csirkemellből kalóriaszegény fogásokat készíthetünk, süthetjük, párolhatjuk, bőre alá tölteléket tehetünk. Csíkokra vágva, zöldségekkel finom szaftos ragut főzhetünk.

- a comb alsó és felső részből áll, felhasználhatjuk egyben de kettébontva is. Klasszikus megjelenési formája a rántott csirkecomb, de készíthetjük sütve, töltve.

- a szárny reneszánszát éli, míg régebben inkább levesbe főzték csak, ma már rántva, vagy fűszeresen megsütve nagyon kedvelt.

- a far-hát az értékesebb részektől megszabadított test, leginkább levest főznek belőle.

- a belsőségek jórésze is a levesben köt ki, bár a zúzából szoktak pörköltet készíteni. A máj felhasználása széleskörűbb, lehet belőle ragu, pástétom, megsüthetjük, ránthatjuk.