Hirdetés

Amaránt

A disznóparéj vagy amaránt a világ számos részén elterjedt. A legtöbb faj Amerikában honos; zömmel a 18. században hurcolták be őket Európába. Fontos tápláléknövénye volt az inkáknak és az aztékoknak.

Amaránt termesztése hazánkban

Hazánkban először 1985-ben Karcagon, a Debreceni Agrártudományi Egyetem Kutatóintézetében kezdtek nemes amaránttal foglalkozni, de az igazi honosító munka két évvel később indult meg az MTA Botanikai és Ökológiai Intézetében. A nemesítői munka eredményeként 1994-ben megszületett az „EDIT”, az első magyar, államilag elismert fajta. A Klorofill Bt. a kezdetektől segítette a kutatói munkát, de az igazi feladata a növény üzemszerű termesztésbe állításával az elsődleges feldolgozás feltételeinek és a piac megteremtésével jött el. A ’90-es években a szinte csak export célra termesztett növény a kezdeti termékfejlesztéseknek köszönhetően egyre megbecsültebb szereplőjévé válik a hazai élelmiszerpiacnak.

 Amarántot a sajtkrémbe, a levesbe, a sütibe!

Reggelinket, ebédünket és vacsoránkat is feldobhatjuk a gabonamagokkal

 Előételbe, levesbe is szórhatjuk, de süteményt is készíthetünk az aranylón csillogó amarántból, amely ősi gabonaként nemcsak különleges ízt ad étkeinknek, de olyan értékes összetevőket is tartalmaz, mint a vas vagy épp a kalcium.

Tudta-e az amarántról?

  1. Az amaránt egyike a Föld legősibb mezőgazdasági terményének.
  2. Számos értékes összetevőt tartalmaz, köztük vasat, kalciumot, cinket és magnéziumot.
  3. Kitűnő összetevője a levesbetéteknek, de használhatjuk hús, hal panírozásához, édességekhez, fogyaszthatjuk köretként, belekeverhetjük joghurtba, tejbe, kefirbe, és kiváló saláta alapanyag is.
  4. Magjából liszt is készül, amellyel dúsíthatjuk a süteményekhez, desszertekhez előírt lisztet.
  5. A mexikóiak tradicionális édességként a magból készült ún. alegriát fogyasztják.

 

Az amarántról egészséges életmód szempontjából itt olvashat oldalunkon.