Hirdetés

Xilit, xylitol (nyírfacukor)

A nyírfacukor a legjobb cukorhelyettesítő, egy természetes édesítőszer, a cukrot 1:1-ben helyettesítheti, energiatartalma csupán 2,4 kcal/g.

Viszont van egy nagy különbség kettejük között, ez pedig a glikémiás index: a cukoré 60-80 között mozog, a nyírfacukoré mindössze 7. Ez azt jelenti, hogy a cukor gyorsan felemeli a vércukorszintünket és gyorsan le is ejti. A nyírfacukor ezzel szemben jóval lassabban szívódik fel, így minimális inzulinválaszt vált ki fogyasztáskor, és cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. A xilit az egyetlen olyan cukorhelyettesítő, amely anyagcsere-zavarok esetén is fogyasztható.
Candida diétán lévők is fogyaszthatják, mivel nem biztosít táptalajt a Candida gombáknak.
Emellett gátolja a fogszuvasodást.

A xilit vízben könnyen oldódik, hővel és savval szemben stabil, tehát nyugodtan süthetünk és főzhetünk vele. A vékonybélben csak a negyede-fele szívódik fel, a maradék a vastagbélbe kerül. Egyetlen mellékhatása lehet: nagyobb mennyiségben egyeseknél okozhat hasmenést vagy gázképződést.

A xilitet egy természetes eljárással xilózból állítják elő. A paleolit étrendben elfogadott cukorhelyettesítő.

Nemzetközi jelölése: E 967

(A nyírfacukor nem más mint egy magyar fantázianév a xilitre (xylitolra), tehát aki nyírfacukor terméket vásárol, az ugyanúgy xilitet vásárol, mint bármely más xilit termék esetében. Az eltérés csupán a névben van, de nem magában a termékben.)