Hirdetés

Szatmári szilvalekvár

A szatmári szilvalekvár sötét, szinte fekete, keményre főzött, de még kenhető, paszta-szerű, cukor hozzáadása nélkül készült termék.

Illata kellemes, íze zamatos, a gyümölcsfajtára jellemző, intenzív. Szárazanyag-tartalma 60-61%, amely jó eltart­hatóságot biztosít.

Rengeteg folyó ölelésében a magas évi csapadékmennyiség, a magas talajvízállás, az agyagos talajszerkezet optimális körülményeket biztosít gyümölcsösök számára. Az árterületi bizonytalan szántóföldi növények termesztése, a gyenge földek miatt rengeteg gyümölcs található (szilva, alma). Az ártéri dzsungelgyümölcsösök mikroklímája különösen kedvez egy, a nép körében csak "nemtudom" szilvának emlegetett speciális fajta termesztésére. 

Ez az alapanyag a Tiszaháton, Szatmár-Beregben évszázadok óta ismert. Szeptember elején érik, aprószemű, gömbölyű, hamvas, nem magvaváló, kék penyigei szilva néven ismeretes. Húsa világossárga, nagyon édes, aromás, telt ízű. A szatmári tájon elképzelhetetlen a házi kert szilvafa nélkül. A gazdák sem növényvédelmet, sem műtrágyázást nem alkalmaznak. Nemtudom szilva alapvetően bio, gondozásmentes fa. Nem permetezik, magától terem saját magjáról, tősarjról szaporodik. Különleges jó érzi itt magát a klimatikus viszonyok miatt.

Többszáz éves hagyomány alapján a gyümölcsösök mellé aszalóházakat, lekvárfőzőket, pálinkadesztillálókat építettek. Szezonban kiköltözött a család egy- két hétre, leszedték, elkészítették, kifőzték a szilvát, haza már csak a készterméket hozták az ártérről.

A hagyományos szatmári szilvalekvár nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, tartósságát a szilva eleve magas saját gyümölcscukor-tartalma, valamint a hosszú főzésnek-sűrítésnek köszönhető alacsony víztartalma biztosítja. 1 kg lekvárban benne van 5 kg szilva saját cukortartalma, ami már megfelelő édességet biztosít. Akár 5-10 évig is eláll, teteje megkeményedik, amely védi az üveg (régebben cserépszilke) tartalmát; ha nyitva felejtik az üveget, a lekvár akkor sem romlik meg, csupán megkeményedik. Ha túl sűrűre szárad, vízzel vissza lehet hígítani. Sűrűségének köszönhetően sütésálló - nyugodtan tehetjük buktába, édes kifibe, gombócba, nem folyik ki a hőkezelés során.

 

(Forrás: fruitdebereg.hu)