Hirdetés

Szacharin

A szacharint 1879-ben állították elő, mint az első mesterséges édesítőszert.
Lényegesen, kb. 300-500-szor édesebb a cukornál, kicsit kesernyés mellékízű.
Szervezetünk a szacharint emésztés nélkül választja ki.

Mivel a legrégebb óta ismert mesterséges édesítőszer, nagyon sokat vizsgálták és a jelenlegi eredmények szerint veszélytelennek számít.

Nem árt azonban tudni, hogy az 1970-es években végeztek patkánykísérleteket, ahol a megfigyelt állatoknál kapcsolatot véltek felfedezni a szacharinfogyasztás és a hólyagrák között. Ezt azonban emberi viszonylatban nem tudták bizonyítani.

Kalóriamentes, ezért fogyókúrázók és cukorbetegek is egyaránt fogyaszthatják, édesítőereje sütés-főzés esetén is megmarad. Fontos, hogy nem okoz fogszuvasodást.

A szervezet változatlan formában kiválasztja. A naponta elfogyasztható mennyiség 2,5 mg testsúly-kilogrammonként, ezért sütéskor vagy főzéskor más édesítőszerekkel keverik a szinergiahatást kihasználva, vagyis, hogy a különböző édesítőszerek egymás édesítő hatását felerősítik.

A mesterséges édesítőszerek erősen savasítanak, így nem ajánlott a fogyasztásuk. Helyettük inkább a természetes cukorhelyettesítőket ajánljuk.