Hirdetés

Mustár

Már az ókori Egyiptomban is... - micsoda közhelyes kezdés. Pedig tényleg. Már ott is ismerték; leginkább húsok tartósítására használták.

A mustárnövény a keresztesvirágúak családjába tartozik. Két fő csoportja a fehér és a fekete mustár, amelyek magja - nos, igen: fehér vagy fekete. A fehér íze lágyabb, míg a fekete csípős, az irritáció a szemben, az orrban és a torokban mindinkább felerősödik.

A boltokban kapható mustárt úgy készítik, hogy a magot  kívánt eredmánytől függően finomra, vagy durvára őrölik, ezt a mustárlisztet elkeverik sóval, vízzel, ecettel, és érlelik. Érlelés után megint pépesítik a "cefrét", kevernek hozzá ízesítő- és színezőanyagokat, majd újabb érési folyamat következik.

A mustároknak alapvetően négy típusát különböztetjük meg: - édes - enyhén csípős - közepesen csípős - csípős. Felhasználása rendkívül széleskörű, pácok, húsételek, öntetek, mártások fontos ízesítője. Élettani hatása sem elhanyagolható: fokozza a gyomornedv-elválasztást, javítja az emésztést. A mustármagos borogatás csillapítja az ízületi és reumatikus panaszokat. Vérnyomáscsökkentő, béltisztító, gyomorbántalmakat csillapító hatása is ismert. Hánytató hatása van, továbbá vizelethajtó és serkentőszer. Vitamin tartalma miatt jótékonyan hat a hajra, körömre és a bőrre is, sőt, állítólag még pattanások ellen is hatásos. Jótékony tulajdonságai mellet azonban arra is érdemes odafigyelni, hogy a hatóanyagaira érzékenyeket allergizálhatja.