Hirdetés

Méz

Az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja ezt a természetes édesítőszert, amelynek gyógyító, betegségmegelőző hatása sem elhanyagolható.

A mézet a méh a virágok nektárjából gyűjti össze; a nektár gyorsan bomló híg cukoroldat, amelyet a méhek felszívnak, hozzákeverik a szájukban levő garatmirigy váladékát, és mézgyomrukban gyűjtik.

A mézben gyümölcs, szőlő- és tejcukor is található, ám egyikből sem lesz zsír: a gyümölcscukor a májban glikogénként raktározódik, a szőlőcukor elég az izmokban, a tejcukrot a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel. 

A méz nem okoz fogszuvasodást, mert fertőtlenítő anyagai ezt gátolják. Antibakteriális tulajdonsága magas hidrogénperoxid tartalmával ozható összefüggésbe. A benne levő propolisznak köszönhető gyulladásgátló, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása. Jótékonyan stimulálja a bél, és főleg az epe működését; oxidáz enzimje erőteljesen bontja a piretroid növényvédő szereket,, ezzel a szervezet méregtelenítésében is komoly szerepe van.

A mézben levő virágpor prosztatint tartalmaz, ezért a dülmirigy(prosztata)-gyulladás megelőzésére, illetve kezelésére is alkalmas.

A mézről még itt olvashat.