Hirdetés

Unicum

A Zwack család 1790 óta őrzi az Unicum pontos receptjének titkát és készítésének módját. A titkos recept egyetlen másolata a Pannonhalmi Apátságnál van letétbe helyezve.

Néhány dolgot azért tudni lehet:

Az Unicumhoz használt több mint 40-féle gyógynövény és fűszer mind az öt kontinensről származik: Ázsiából, Afrikából, Amerikából és Ausztráliából és természetesen Európából is szereznek be értékes alapanyagot. A mai napig kézzel mérik ki ezeket a különleges alapanyagokat.

A gyógynövényekből kétféleképp nyerik ki az íz- és illatanyagokat:Unicum kivonatok

- kivonatolással: a füveket kukoricából készült finomszesszel keverik össze, és hagyják kiázni az értékes anyagokat, így készül az extraktum. Ez az a folyamat, amely az ízgazdagságot adja az Unicumhoz.

- desztillálással: évszázadok óta különleges gépekkel végzik, amelyek működése lényegében a kezdetektől nem változott. A desztillációval kinyert anyagok miatt lesz az Unicum igazán könnyed ital.

Unicum fakád

 

 

 

A különböző módokon előkészített alkotóelemeket végül hagyományos fakádban keverik össze (blendelik). Az Unicum végleges ízét a tölgyfa hordós érlelés adja meg. Bár sokan nem is sejtik, a mai napig a Soroksári úti gyár alatti pincében van az az 500 hordó, amiben az Unicumok érlelődnek.

 

 

 

Unicum Next

2004-ben alkotják meg, ugyanúgy készül, mint az eredeti Unicum, de a keserű növények aránya kisebb és előtérbe kerülnek a citrusos ízek. Könnyedebb, mint az Unicum, tulajdonképpen egy félkeserű likör.

 

Unicum Szilva

2012-ben született meg ez az ízvariáció, amelyben két hungarikumot, az Unicumot és az őshonos szilvát ötvözték. A különlegességet az biztosítja, hogy az italt tölgyfahordóba halmozott kiváló minőségű aszalt szilván érlelik. Könnyed, harmonikus és gyümölcsös zamatú.

Ha az Unicum kalandos történetére is kíváncsi, olvassa el.

Forrás: unicum.hu