Hirdetés

„A” dödölle

2014-02-27 08:37:00

Hozzávalók: 8-10 közepes nagyságú krumpli, 2-2,5 bögre rétesliszt, 2-3 nagyobb vöröshagyma, 1-2 pohár tejföl, 2-3 evőkanál zsír, só

A krumplit (én kizárólag sárga krumpliból készítem, újkrumpliból nem lehet készíteni) kockára vágva sós vízben - egy ujjnyival lepje el - feltesszük főni. Amikor nagyon megfőtt, krumplinyomóval beletörtjük a levébe a krumplit tartalékláng felett. Ezt követően még a tartalékláng felett fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és főzőkanállal vagy a krumplinyomóval (kinek hogy áll a kezére) összedagasztjuk. Mindaddig adagoljuk hozzá a lisztet, míg az edény faláról le nem válik, illetve addig, míg az egész kezünk - vállunk ereje szükséges lesz a dagasztáshoz. Időközben apróra vágjuk a vöröshagymát, és a zsíron megsütjük (van, aki ropogósra sütve, van, aki egész puhára sütve, van, aki apró kockákra vágva, van, aki szelve szereti). A dödöllemasszát a zsiradékba mártott kanállal palacsintasütőbe szaggatjuk, és jól megpirítjuk. (Van, aki zsírozott tepsibe - cseréptepsibe - szaggatja, és a sütőben pirítja meg.) A sült hagymával, tejföllel ízlés szerint meglocsolva tálaljuk, de természetesen köretnek is kiváló.

Amennyiben nem sikerül elsőre, ne adjuk fel! Próbálkozzunk türelemmel, mit veszítünk? 1 kg krumplit, pár deka lisztet és fél órát?

 

Forrás: Őrségi Nemzeti Park

http://onp.nemzetipark.gov.hu/