Hirdetés

TÖK ÁSZ!

2016-10-17 06:46:01

A magyar kártya kulcslapja a tök ász, mely a nyarat jelképezi, a kártyajóslásban alapjelentése: nagy szerencse. Lehet nem véletlenül… A tökfélék családja rendkívül változatos színben, alakban és felhasználási lehetőségekben egyaránt. Közéjük tartoznak dísztökök, főző tökök, sütőtökök is. A Temerinben megrendezett dél bácskai tökfesztiválon a leghosszabb tök (kolbásztök) 266,5 centi hosszú, a legnagyobb tök 186,8 kilogramm súlyú óriástök jelenleg.

A gasztronómiai hagyományok és újítások széleskörben használt alapanyaga a tök. Ismert főzelékként, rakott és csőben sült ételként, sütőtökből készült levesként és lekvárként, valamint tökös-mákos rétesben is. Még ma is fellelhetőek a kézműves olaj készítők, de hajdanán malmok és műhelyek mellett még a háztartásokban is készítettek hagyományos  olajütéssel olajat, leginkább tökmagból, napraforgóból, dióból. Az olajütés a magok törésével, zúzásával kezdődött, legáltalánosabb módon görgőhengerek segítségével. A megtört magot vízzel péppé gyúrták, s ezt állandó keverés közben megpörkölték. Prések segítségével a masszából az olajat kisajtolták. 1 kg tökmagmassza kisajtolásából k.b. 4 dl olajat nyertek. A préselés után megmaradt maradékot, olajpogácsát takarmányozásra jól használhatták. Az kinyert növényi olajban maradt vizet főzéssel párologtattak el. A hagyomány turisztikai bemutatása, a hagyományos termékelőállítás egyes vidékeken megmaradt, reneszánszát éli.

A népi gyógyászat és a gyógyszeripar is felismerte a tök, a tökmag, így a tökmagolajban lévő jótékony hatásokat is.

A nyers főzőtök levében lévő szerves nátrium és só a vérbe felszívódik, és csökken a vér cukortartalma, valamint a máj is jól tudja hasznosítani. A tök a népi gyó­gyá­szatban féregűzőként terjedt el. „Az éhére fogyasztott tökmag (bélféreg) (orsógiliszta), „geleszta” ellen jó.” Tejelválasztás serkentésére használták szoptató nők, és gyomornyugtatásra is alkalmazható. Ha­táso­san alkalmazza a tökmag hatóanyagait a gyógyszeripar a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tünetei ellen.

sütőtökA sütőtöknek jelentős a béta- karotin-, A-  E- és C vitamin tartalma. Húsa és leve zsírégető, méregtelenítő hatású, magja  késlelteti az öregedést. Rengeteg káliumot tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a vízháztartás karbantartásához, természetes úton vízhajtó és normalizálja a vérnyomást. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmatikus rohamot, serkenti a máj működését. Vértisztító, a pattanások belső ellenszere.

Sütőtökfajták beltartalmi összetevőik értékelése alapján kilenc tökfajta közül 2009-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett vizsgálat alapján a nagydobosi sütőtök kiemelkedő eredményt ért el a karotin és cint tartalom vonatkozásában, de igen magas beltartalmi összetevőkkel rendelkezik a többi mutató esetében is.

A wellnes ipar újonnan egy kúszótökből készült, különleges luffaszivacsot hasznosít, hiszen a tök rostjaiból álló szivacs, illetve ebből készített kesztyű   ledörzsölésre, a testmasszázs, és az elhalt bőrsejtek eltávolítására az egyik legkiválóbb termék.

 

Forrás: videkjaro.hu