Hirdetés

Sajt és bor, két jó barát

2016-10-15 06:28:39

Semmihez sem hasonlítható az az ízorgia, mint amikor az ember a nyelve hegyére tesz egy pici darab sajtot. Az aroma lassan, fokozatosan veszi birtokába az ízlelőbimbókat, a szájpadlást, lassan lekúszik a gyomorba, de íze még jó darabig a szájban marad.

Sajtot ősidők óta készít az ember, nem csoda, hogy manapság már több ezer féle sajtkülönlegesség kapható a világon. A svájci Alpokban turisztikai attrakcióként léteznek sajtvendéglők, ahol hatalmas üstökben fortyog az alapanyag, s a sajtok hihetetlen választékát kóstolhatják meg a világ különböző tájairól idesereglett vendégek.

Kaptam már ajándékba bonbonos dobozhoz hasonlatos francia sajtmustrát, melyből vagy százféle helyi specialitást kóstolhattam meg. Rendszeres vásárlói vagyunk az egyesek szerint büdös, mások szerint illatos pálpusztainak, a penészesnek tűnő márványsajtnak, vagy a különleges, csak kevés helyen kapható kukacos sajtnak.

Sajtimádók lettünk. Idehaza számtalan sajtmanufaktúra nyitotta meg kapuit, s fogad vendégeket, akik nem csak a helyi termékeket ízlelhetik meg, de a gyártás folyamatát is megnézhetik.

Számos sajtkülönlegességet árulnak a szakboltokban is. Közéjük tartozik a roquefort, a camembert, a mozzarella, a parmezán, a taleggio, a gomolya, a cheddar, a pecorino di filiano.

Valamennyi más íz, más aroma, más érzés.

Nálunk is egyre nagyobb teret hódít a sajt élvezete. A borutak mintájára léteznek már sajtutak is, melyek tájegységenként számos manufaktúrát, sajtüzemet érintenek. Nem titok, hogy ilyenkor nem csak finomabbnál finomabb sajtokat lehet kóstolgatni, hanem a tájegységre jellemző díjnyertes borokat is.

A camembertek általában lágy, de tüzes fehérbort, az érettebb sajtok rosét, vagy vörösbort kívánnak. A félkemény és keménysajtok mellé ízlés szerint többféle társítás lehetséges. A kékpenészes sajtokhoz a nagyon érett vörösborok mellett a kései szüretelésű természetesen édes borok passzolnak. A kecskesajt pikáns fehérborokkal szeret a legjobban együtt lenni. A füstölt sajtok karakteres ízét leginkább a chardonnay, tokaji szamorodni, a késői szüretelésű hárslevelű, vagy egy gazdag vörösbor, mondjuk cabernet emeli ki leginkább.

 

Forrás: videkjaro.hu