Hirdetés

Kutasi vadászházak

2016-01-26 06:53:55

A nagyvadban gazdag Belső-Somogyban, a gyönyörű Kutas-cseri erdő mélyén, egy egész évben könnyen megközelíthető helyen, szépen karbantartott út mentén két, igényesen felújított, közös udvarra járó vadászház rejtőzik: a Kutas és Vidéke Kossuth Vadásztársaság vadászházai. Hogy miért is érdemes itt vadászni, pihenni, arról Talián Attila mesél, aki maga is vadász, és immáron 20 éve elnöke is a vadásztársaságnak.

 

Kutassy vadászház

Belső-Somogy akár több mint ezeréves történelmi múltra visszatekintő falvai-nagyközségei, Kutas, Segesd, Böhönye, Nagybajom erdeit összefogva jött létre a vadásztársaság 1960-ban mintegy 10 800 he-on. A jelenleg 65 tagot számláló társaság vadászai és az ide érkező bérvadászok elégedettek lehetnek, hisz e táj híres gím- és dámszarvas-, valamint vaddisznó-állományáról, de az őzek minősége sem hagy kívánnivalót maga után. Külön büszkesége a vadásztársaságnak, hogy fejük felett a legnagyobb ragadozó madár, a védett rétisas kering, mely fontos része faunánknak.

Kutassy vadászházTermészetesen a két vadászház is a minősséget képviseli 4 napraforgós minősítésével, melyek (mint írtuk) egy közös „udvaron” állnak. Mind a „régi”, mind az új épület gondosan, ízléssel felújított: a régi épület 6 szobájában 14, az új épület 4, központi fűtéssel és cserépkályhával is fűtött szobáiban 8 főt tudnak elhelyezni, így egymástól külön két kisebb társaságot épp úgy kényelmesen megszállhat, mint egy nagyobb. A közös, kandallós helyiséget és az első osztályúan felszerelt konyhát a vendégek természetesen használhatják, ahogy a kerti sütő-főző alkalmatosságokat, a tűzrakóhelyet is. S ha már kert, említsük meg, hogy van itt az ápolt füves, virágos, bokros térben kerekes kút is. Mivel a házhoz csak 2 lépcső vezet fel, így mobil kiegyenlítővel biztosítják, hogy mozgásukban korlátozottakat is fogadhassanak.

savanyú húsgombóc levesA vendégek reggelit, meleg ebédet, vacsorát kérésre kaphatnak, nem is akármilyet, hanem finom házi, mi több, somogyi kosztot, amihez a húst, a zöldséget, a gyümölcsöt a faluban termelik meg, az étkeket saját konyhájukban készítik el a jól sütő-főző asszonyok. A tárkonyos-tejfölös bélszínragu leves, a sertés- vagy marhahúsból készülő somogyi húsgombóc leves, a „nagymamás”, azaz gyermektenyérnyi sósperec, a falusi édes sütemények, előtte-közben egy kis cseresznye-, ringló-, málna-, sőt vadkörtepálinkával és balatoni meg villányi borokkal „leöntve” felséges ízeket kínál – mindezt az Elnök úr feleségének gondos irányítása alatt. Ha kell, hagyományos somogyi vad- és halétkeket is főznek, a falu cukrásza pedig édes és sós süteményt készít a vendégeknek.

 

 

bárányragu levesMivel vadászházról írunk, meg kell említenünk, hogy a vadászok kényelmét mi minden szolgálja. Egy fővadász és 3 fő beosztott vadász kíséri a vendégvadászokat, szükség esetén több is, akiknek irányítása mellett elejtett vadakat itt, saját hűtőházukban tudják tárolni. Mivel vadászember kutya nélkül ritkán érkezik, ezért külön kutyabox épült a kutyák számára, de saját szobájában is elhelyezheti a vadász kedves ebét. A vadásztársasági tagok saját „vérebes” kutyáit pedig a sebzett vadak utánkeresésére használják.

Vad pedig van bőven, amit az elmúlt években elejtett számos arany- ezüst- bronzérmes nagyvad terítékre hozása bizonyít. Ezek között van 13,4 kg-os gímbika, 560 gr őzbak és 24 cm-es vadkan is.

A vadászat mellett a számos, köztük két nagyobb horgásztó is jó kikapcsolódást nyújt, de mivel a Siófok-Barcs lovas túra útvonala a területet mintegy kettészelve itt halad el, a közelben több lovas tanya és lovas szolgáltatás is várják az érkezőket.

A környező gyönyörű falvak látnivalókban (kastély, templomok) és falunapokban, hagyományőrző eseményekben igen gazdagok, Segesd pedig híres búcsújáróhely, így ezek megtekintésére is érdemes időt hagyni.

 

 

További információ: www.kutasikossuthvt.hu és www.videkjaro.hu