Hirdetés

„Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló!”

2015-06-11 06:18:43

Mintha Jókai Mór címben idézett gondolata lengené be a Rárói Lovasudvart a Szigetközben! A Horváth család ásványrárói birtoka igazi lovas paradicsom, ahol vendégház is várja a látogatókat.

Horváth Sándor, a lovasudvar gazdája gyerekkorától a lovak közelében élt. Nagyapja „örökös lótartó” volt, így kisfiúként ő is az állatok nagy barátja lett. Az öt gyermekes apát munkája néhány évre ugyan elszólította a faluból, ám közel másfél évtizede a család visszatért Ásványráróra.

 

Rárói Lovasudvar- Legkisebbik lányom jó 12-13 éve kezdett lovagolni – meséli Horváth Sándor. – Kalandos módon vettünk egy lovat. Gyakorlatilag ezzel kezdődött lovardánk élete. Jelenleg hét lovagolható állatunk van, valamint két csikó is az állomány része. Lovardánkat az évek során folyamatosan fejlesztettük és fejlesztjük, ezáltal lényegesen javultak az állatok tartásának körülményei. Köszönhetjük ezt sikeres pályázatunknak is, melynek segítségével megépülhetett a fedeles lovarda és a panzió, valamint lovas felszereléseket és kerékpárokat is vásárolhattunk.

A Rárói Lovasudvarban folyamatos a lovas oktatás kezdőknek és haladóknak, lovas túrákat és lovas kocsikázást szervezünk igény szerint, de bértartásra is van lehetőség. Szakképzett oktatóval hétköznaponként elsősorban a környék iskolás gyermekei ismerkednek a lovaglás szépségeivel, hét végeken pedig felnőttek – köztük gyakran osztrák és szlovák – lovasok is birtokba veszik a fedelest a terepet, illetve túráznak lóháton a környéken.

- A környék csodálatos, mely ideális helyszíne a túrázásnak – legyen az gyalogos, kerékpáros vagy éppen lovas kirándulás – említi Horváth Sándor. - Lovasudvarunk Győr és Mosonmagyaróvár között félúton, Ásványrárón található. A falu a Szigetköz középső részén a Duna mellet fekszik, jól megközelíthető autóval és kerékpárral is. A falun halad át a Szigetközt átszelő kerékpárút. A Duna-ágak természeti csodái és gazdag élővilága felejthetetlen élményt kínálnak a látogatóknak.

A Rárói Lovasudvar 2012-től minden évben megrendezi tájékozódási lovas tereptalálkozóját. Ennek lényege, hogy a környéken megjelölnek helyszíneket, és ezeket a lovasoknak térkép segítségével kell végigjárniuk. Tavaly majd 70 lovas vett részt a programon, melyre természetesen ebben az évben is sor kerül.

Rárói Lovasudvar- Vallom, hogy az aktív pihenési formák közül a lovaglás a rekreáció és feltöltődés egyik leghatékonyabb módja – mondja a birtokgazda –. Egyszerre mozgatja testünket és szellemünket, így fizikálisan, pszichésen és mentálisan is regenerál. Az ember sohasem érzi magát szabadabbnak, fennköltebbnek és boldogabbnak, mint lóháton. Képzelje el azt a felemelő érzést, amikor mozgáskorlátozott gyermeket ültetünk lóra, s a család többi tagja a nagymamával együtt könnyes szemmel nézi, ahogyan az unoka az oktató vezetésével tesz néhány kört lóháton… Nem véletlenül mondják: van valami a lovak külsejében, ami jót tesz az ember belsőjének.

2014. decemberétől várja a vendégeket a Rárói Lovasudvar pályázati támogatással megépült panziója. A legmagasabb Nemzeti Tanúsító Védjegyet kapott, négynapraforgós minősítésű vendégházban négy darab kétágyas, pótágyazható – közülük egy akadálymentesített – szoba, tágas közösségi tér, a kor minden igényét kielégítő berendezés és felszerelés, a szabadban bográcsozási, grillezési lehetőség teszi teljesség az itt megszállók kényelmét. Horváthék tervezik, hogy a jövőben 4 szobával bővítik a szálláslehetőséget.

- Volt már arra is példa, hogy egy 15 fős csapat lóháton érkezett hozzánk – mondja búcsúzóul Horváth Sándor –, és természetesen nem okozott gondot a lovak elhelyezése sem. Bármikor szívesen látjuk a lovas turistákat is, miként a kerékpárral, autóval, tömegközlekedési eszközzel hozzánk érkezőket.

További információ a lovasudvar honlapján érhető el.

Forrás: www.videkjaro.hu