Hirdetés

Kopár Csárda: újragondolt hagyomány és a természet harmóniája

2015-01-17 08:22:09

Fennállásának több mint négy évtizede alatt sok mindent átélt a Pilisvörösvár és Piliscsaba között található Kopár Csárda, ám népszerűsége ma is töretlen.

 

A 10-es főút 23-as kilométerszelvényénél, a természet ölelésében megbúvó étterem a hatvanas évek végén épült, s több tulajdonosváltás után a kilencvenes évek elején került magántulajdonba. A csárda történetéről, jelenéről és munkájukról a vállalkozás vezetőjével, Ujvári Attilával beszélgettünk.

- A csárdát a hatvanas évek végén építették – kezdte a cégvezető. – A történet érdekessége, hogy az ötletgazda, majd építtető a helyi termelőszövetkezet akkori elnöke, néhai anyai nagyapám, Walter Ferenc volt, aki nyilván nem gondolhatott arra, hogy egyszer majd családja birtokába kerül az ingatlan. Több állami tulajdonosváltást követően – melyek során összeolvadó tsz-eké volt a csárda – két unokája vásárolta meg az ingatlant. Az egykor kétszintes faépület azonban ekkorra már csak emlékeiben hasonlított az eredetire. A nyolcvanas években ugyanis felgyújtották, és porig égett. Csak az alsó szintjét építették újra, igaz kibővítve és már téglából.

 

Kopár Csárda

 

- Mi motiválta Önt a vendéglátásra, a csárda üzemeltetésére?

- Noha évtizedek óta kiterjedt autótechnikai vállalkozást vezetek, fiatalon szakácsnak tanultam, majd a mai Budapesti Gazdasági Főiskola jogelődjében, a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolán szereztem vendéglátó-ipari üzemgazdász diplomát. Ezekben az időkben a nyugati határhoz közel, Bükfürdőn építettem egy panziót a nagypapa segítségével, amit sokáig közösen üzemeltettünk. Szakácstudásomra ott is szükség volt. A szívem azonban mindig a haszongépjárművek felé húzott, így a panzió a papára és édesanyámra maradt. Egy ideig a Hotel Piroska részeként is üzemelt.

Kopár CsárdaA Kopár Csárda szerencsére közel van a lakóhelyünkhöz, és az élet 2012 elején úgy hozta, hogy ismét rám testálódott az üzemeltetése. Bár a 90-es években felújítottam, majd vezettem is a házat 1994-ig, nem gondoltam, hogy visszatérek még a vendéglátáshoz. A ház üzemeltetésében segítségemre van a feleségem, aki bár teljesen más területen dolgozik, viszi a ház ügyeit. Közös erővel látványos fejlesztéseket vittünk véghez, mind a technikai-műszaki hátteret, mind a berendezést, a vendégtér modernizálását illetően. A felújítás folyamán szem előtt tartottuk a hagyományokat, a csárda jellegzetességeit, miközben minden tekintetben meg akartunk felelni a mai kor fokozott követelményeinek, legyen az étel- és italkínálat, modern ételkészítési technológiák vagy éppen az enteriőr kialakítása. Egy valami azonban biztos pont: az épület legmarkánsabb jegye immár több mint négy évtizede a homlokzaton olvasható Kopár Csárda jellegzetes felirata, középen a fába vésett erdei állatokkal.

- Aki ellátogat Önökhöz, megtapasztalhatja, hogy festői környezetben, a természet lágy ölén fogyaszthat ételkülönlegességeket, s lehet részese a minőségi vendéglátásnak. „Díjazzák” ezt a kitüntető figyelmet a vendégek?

 

 

- Örömmel mondhatom, hogy kedvelt és népszerű a hely, főleg hétvégén. Ehhez természetesen mindig hozzáadjuk a magunkét. Az elmúlt két évben felújítottuk a belső teret, a teraszt és a konyhát is. Utóbbi a vendégek számára nem látványos, de nekünk nagyon fontos, és azt kell, hogy mondjam, két évtized elteltével ismét időszerű volt. A vendégtérben az étterem ablakai fa díszburkolatot kaptak, a nyílászárókat is kicseréltünk, a székek kárpitozása, a terítők és függönyök anyaga és színei ehhez idomulnak. A teraszon a természet színvilágával harmonizáló faasztalokat és padokat helyeztünk el, a házat újravakoltuk, a homlokzatot és a zsalugátereket színükben felfrissítettük. Van egy „teraszunk a teraszban”, ahol gyerekjátszó, babasétáltató áll a vendégek rendelkezésére, dísznövényekkel és kis konyhakerttel övezve a fák hűs árnyékában. Jó érzés, hogy saját tárkonnyal, bazsalikommal, rozmaringgal és zsályával főzhetünk. Természetesen kiemelten ügyelünk a vendéglátásra, melyet nem csupán konyhánk ételremekei és gazdag italkínálatunk, hanem maga a gondos terítés, az alföldi és hollóházi étkészletek vagy éppen új evőeszközeink látványa tesz vonzóvá.

- Tavasszal indított „Újragondolt hagyomány” elnevezésű kampányuk jelmondata: csárdajelleg és nemzetközi gasztronómiai trendek ötvöződése a Kopár Csárdában. Mennyiben hozott az akció szellemisége újszerűt a kínálatukban?

Kopár Csárda- A csárda fogalma sokaknak ma is a régi értelemben vett helyet jelenti: a szórakozás, az ízes étkek és szívmelengető italok apró szigeteit, ahol a kínált ételek javarészt egyszerű, ám laktató finomságokból állnak. A gasztronómia világa azonban hatalmasat változott: olyan igények jelentek meg, melyek kielégítésére már nem elég a csárdák hagyományos kínálatát jelentő ételválaszték. Ezen alapgondolatok mentén újult meg étlapunk. E megújulásnak fontos szerepe van abban, hogy megőrizzük a régi tradíciókat, de fennmaradásuk érdekében színesítsük a választékot a nemzetközi konyha ínyencségeivel. Célunk természetesen továbbra is az, hogy találkozási pont legyünk azon kedves vendégeink számára, akik szeretik a hagyományokat, de nyitottak a nemzetközi gasztronómia nyújtotta kínálat iránt is, illetve szeretnek ízes étkeket és szívmelengető italokat fogyasztani, gasztronómiai élményekkel gazdagodni.

 

- Hozott-e valamit a konyhára az újítás?

- Hagyományos magyaros ételeink természetesen megmaradtak, s örömmel mondhatom, hogy a nemzetközi gasztronómia változatos ízvilága és fogásai – a teljesség igénye nélkül: a kéksajttal töltött érlelt körte, a zellerkrémleves füstölt lazaccal és pestoval, a parmezánnal és padlizsánnal göngyölt csirkemell rizottóval, a Serrano sonkába göngyölt, póréhagymával töltött libamáj fügechutneyval vagy a sláger, a roston sült csirkemell zsályával, Serrano sonkával, pestos burgonyapürével és serpenyőben sült zöldségekkel – kedveltek vendégeink körében. Azt mondhatom, jól döntöttünk az „Újragondolt hagyomány” elindításával.

- Mennyire kedveltek a Kopár Csárdában a csoportos rendezvények?

Kopár Csárda- E területen is kedvezőek a tapasztalataink. Számos osztálytalálkozónak, születésnapi partinak, aranylakodalomnak, vállalati meetingnek, baráti összejövetelnek és esküvőnek biztosítottunk már helyet. Ezek áprilistól októberig teraszunkon, egész éven keresztül pedig belső éttermünkben is lebonyolíthatók. Itt fontos megemlíteni, hogy minden korábbi technikai akadály elhárultával ma már lehetőség van a bankkártyás és SZÉP-kártyás fizetésre, valamint Erzsébet-utalványt is elfogadunk. Szeretettel várjuk vendégeinket: térjenek be hozzánk, kóstolják meg nemzetközi ételkülönlegességeinket vagy éppen a magyar konyha remekeit! Nálunk, a Kopár Csárdában, a természet harmóniájával összhangban biztosan nem csalódnak.

További információk, elérhetőségek a csárda weboldalán olvashatók!

 

Forrás: www.falusiturizmus.hu