Hirdetés

Évszázados gasztroutazás Katlan Tóni Vendéglőjében

2014-10-24 09:25:49

A fővárostól 25 kilométerre fekvő Veresegyház sokáig medveotthonáról és tavairól volt híres, 2012 óta azonban a gasztrokultúra rajongóinak is célpontja.

A vendéglátásban ismert, régi motorosnak számító Novotny Antal dédelgetett álma vált valóra, amikor ebben az évben megnyílt a Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz. Hazai és külföldi fesztiválokon és nagyobb volumenű rendezvényeken Katlan Tóni Konyhája néven régóta sikeresen működött a vállalkozó catering cége (a catering a magyar nyelvhasználatban olyan szolgáltatást jelent, ahol a szolgáltató bármilyen helyszínre kiszállítja és ott a kívánt módon felszolgálja az általa elkészített ételsort –a szerkesztő megjegyzése), az étterem megnyitásával azonban a vendéglátásnak egy egészen új területén is útnak indultak.

Az 1922-ben épült gőzmalom először nem éttermi funkciója miatt keltette fel Novotny Antal érdeklődését, hanem az abban az időben éppen új bázist kereső catering cégének tökéletes előkészítő helyszínét látta meg. Az épület jó állapotát felmérve azonban továbbgondolta ötletét, s megálmodta a malométtermet.

 

Katlan Malom

A tulajdonos két fiatal belsőépítész tervei alapján varázsolt vidéki hangulatot XXI. századi modern keretek közé, bebizonyítva, hogy muskátlival befuttatott szénásszekerek és ostort csattogtató csikósok helyett is lehet Kárpát-medencei feelinget kialakítani egy vendéglátóhelyen. A malom földszinti részében természetes anyagokra ráépülő, letisztult étterembelső fogadja a betérőt, főszerepben a hatalmas fagerendákkal. A vidéki hangulatot nem a kockás terítős és a műanyag székes, retro-csárdás életérzés adja, hanem éppen a stílusos, hivalkodásmentes egyszerűség. Nem is véletlen, hogy a megnyitás évében a veresegyházi malométterem a magyarországi éttermek dizájnjában a belsőépítészeti toplistán hetedik lett!

Katlan MalomNovotny Antal és csapata a dédszülők receptjeit, régi idők ízeit veszi alapul, az antikvár szakácskönyvekben a századfordulós magyar paraszti és kispolgári étkezést kutatva. A régmúlt idők ízeit kívánják visszahozni, egészséges alapanyagokból, stílusosan tálalva. Ezzel is bizonyítják, hogy a magyar konyha csodálatos, színes, éppen olyan, mint az országunk: mindenféle hatásokat összegyűjt, és azok izgalmas árnyalatainak felhasználásával lesz igazán egységes.

 

Akik régóta ismerik a szakembert, azok tudják, hogy – mint egy tisztelője írta – „Novotny Antal a klasszikus vidéki ízek és a századforduló gasztronómiájának szerelmese. Ahol feltűnik – márpedig az utóbbi években rendesen járta az országot sparheltjeivel, cserépfazekaival, 60 literes bográcsaival, malacnyársaival és egyéb, nem éppen molekuláris konyalaboratóriumi eszközeivel – ott súlyos dolgok kerülnek tányérra. Minimum rőf kolbászok, babgulyások, fokhagymás flekkenek, kakastöke pörkölt, tócsni, dödölle, puliszka. Ars poeticája ugyanis roppant egyszerű: azt a konyhát képviseli, ahol: az értékek még valósak voltak, a kolbász kolbászból volt, a bort szőlőből készítették.”

- Filozófiánk, hogy minél többen ismerjék meg a Kárpát-medence tájegységeinek és az itt élő nemzetiségek gasztronómiájának valódi mélységeit – említi Novotny Antal. – Ez a gasztrokultúra – legyen az zsidó, szerb, szlovák, örmény vagy éppen magyar – olyan változatos ízvilágon alapul, melyre büszkének kell lennünk. A „magyaros” éttermekkel Dunát lehet rekeszteni, a legtöbb helyen a gulyásleves, a pörkölt és a hortobágyi húsos palacsinta uralkodik. A magyar konyha nagy receptjei megkerülhetetlenek, de ezek mellett megannyi étel vár felfedezésre például a paprika előtti időkből. A mi célunk, hogy kitörjünk a tschikosch-gulasch sztereotípiából, és bemutassuk a magyar konyha valódi mélységeit, felelevenítve az elfeledett recepteket és ételkészítési eljárásokat is.

 

Katlan Malom

Katlan Tóni Vendéglőjében összeszokott, közel 20 fős étteremi csapat készíti a havonta megújuló étlap kínálatát. Az idényzöldségek és a friss alapanyagok diktálják a ritmust a szezonalitás jegyében. Ezért sincs hatalmas választék a főételek között, de ez esetben igaz a mondás: a „kevesebb sokszor több”. És még így is nehéz a választás, annak ellenére, hogy minden fogás alatt részletes leírást olvashatunk az adott ételről.

Saját kenyeret sütnek, saját sajtot készítenek, üdítőik között házi szörp és kompótlé is szerepel. Amit nem maguk csinálnak, azt alapos utánajárást követően a legjobbaktól vásárolják. A zöldségek, a húsok mind olyan helyi emberektől érkeznek, akik szívvel-lélekkel, nagy tudással és tapasztalattal dolgoznak, de szükség esetén akár az ország másik végéből vagy Erdélyből is szereznek be alapanyagot, míg a borokat Villányban, a pálinkákat Kecskeméten készíttetik.

- A Malom épülete zártkörű rendezvények lebonyolítására is kiválóan alkalmas – tájékoztat a tulajdonos. – A földszinti étterem és az emeleti rendezvényterem esküvők, születésnapok, családi események, gyermekzsúrok, osztálytalálkozók tökéletes helyszíne. Mindemellett egy-egy cég életében is fontos lehet olykor, hogy egy jó tál étel mellett, a mindennapok nyüzsgését hátra hagyva lássa vendégül partnereit, kollégáit, s ezt a malomban megteheti. Mi ezen alkalmakkor is azon fáradozunk, hogy olyan családias és baráti légkört teremtsünk, ahová érdemes visszatérni, ahol generációk kóstolhatják együtt a jó ételeket, italokat, pont úgy, mintha otthon lennének. Szeretettel várunk mindenkit!

Mindezeket tapasztalva mit is mondhatna a vendég? Hát azt, hogy egyszer volt, hol nem, magára hagyottan árválkodott a régi veresegyházi gőzmalom. Amikor Katlan Tóni rátalált, akkor már nem őröltek benne búzát, nem nyüzsögtek körülötte a környékbeli termelők, de újra élet költözött az épületbe. Magyar, stílusos és vidéki étterem lett belőle, ahol a fogásokban érezni lehet az ott dolgozók étel iránti elkötelezettségét, dédanyáink konyhájának ízeit. Köszönet érte Katlan Tóninak és csapatának!

További információk a Katlan Malom weboldalán érhetők el.

Forrás: videkjaro.hu