Hirdetés

Sarud, az Élményfalu: garantált élmények, felejthetetlen programok

2014-10-13 14:47:45

Sarud, az Élményfalu elnevezéssel 2013-ban indult az a helyi összefogásra épülő program, melynek célja a Tisza-tó és Sarud település népszerűsítése.

Az Élményfalu projekt ötletgazdája és alapítója Kücsön Gyula. A tanár végzettségű szakember Élményporta néven maga is üzemeltet vendégházként egy felújított parasztházat és falusi pihenőkertet Sarudon, ám az Élményfalu program jóval túlmutat a szállásadás biztosította kényelmen.

 

Sarud Élményfalu táborok

Az Élményfalu ötlete a helyi szolgáltatók személyes tapasztalataiból és élményeiből ered. A program – mely jelenleg önerőből, külső támogatás nélkül működik – keretében olyan, a természet kínálta kezdeményezések megvalósítására törekednek, amelyek a víz, a falusi értékek, a hagyományok, a finom ételek és minőségi borok által felejthetetlen élményeket kínálnak a térség vendégei számára, és egyedi programokon keresztül szólítják meg a Tisza-tavat még nem ismerőket, illetve annak „szerelmeseit”. A projekt elsősorban a gyerekeken keresztül igyekszik elérni a családokat, a természetet szerető baráti közösségeket. E szellemiség mentén az itt megpihenő, táborozó gyerekeket az átélt élményeikkel felvértezve a Sarud és a Tisza-tó nagyköveteinek nevezik ki.

Sarud Élményfalu táborokA tavaly kezdődött Sarud, az Élményfalu projekt idén programok sokaságát kínálta. Első lépésként hagyományteremtő céllal új táborokat indítottak a Sarudi-medencében: a Tisza-tó Fishing horgásztábort és Matula TermészetTiszteleti tábort. Ezeket országos kiállításokon és a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóházában ajánlották az érdeklődők figyelmébe.

2014. július 7-én új, hiánypótló színfolttal gazdagodott a Tisza-tó turisztikai kínálata. Ezen a napon indult útjára – a térség vezetőinek részvételével – a Tisza-tó történetének első gyerek vitorlás tábora, a Tisza-tó Sail gyerek vitorlás tábor. Ezzel a keleti országrész új vitorlás bázisának alapjait rakták le a Sarudi-medencében. Célként egy gyerek- és sportkikötő, valamint a hozzá tartozó kiszolgáló egységek kialakítását tűzték ki. Az ország második legnagyobb taván korábban a vitorlázás nem kapott kiemelt figyelmet, pedig két különleges medencéje, változatos természeti adottságai, illetve a tóban és a tó közelében található programlehetőségek a vitorlázás szerelmeseinek eddig fel nem fedezett élményeket kínáltak.

A Tisza-tó hazánk egyetlen tava, ahol belső égésű motorral hajtott járművek is használhatók, ugyanakkor elég mély ahhoz, hogy kis merülésű vitorlás hajókkal is szeljék a hullámokat. Az Élményfalu projekt keretében elindított Tisza-tó Sail gyerek vitorlás bázis az ország egyik legjelentősebb ökoturisztikai régiójában kívánja meghonosítani a vitorlázás új dimenzióját, a kishajós élményvitorlázást, a sportvitorlázást és a gyerekek vitorlás képzését.

Komoly szerepet szánnak a képzések Tisza-tónál történő lebonyolításának, így hamarosan vitorlás és motoros hajóvezetői képzéseket is kínálnak az érdeklődők számára. Végzett hajósok helyben bérelhetnek vitorlásokat és motoros hajókat is annak érdekében, hogy a sós és átlátszó víz kivételével minden élményt átélhessenek, ami egy tengerparti utazás során várhat a vendégekre (tube, vízisí, wakeboard stb.)

Az Élményfalu projekt keretében szerezték be a szervezők a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy az M3 autópálya füzesabonyi lehajtója mellett tájékoztató tábla jelezze az autósoknak: egy különleges vidék mellett vezet el az útjuk. A tábla könnyebbé teszi az autósok tájékozódását és a térség népszerűsítéséhez is hozzájárul.

Sarud Élményfalu kempingAz Élményfalu ötletgazdái a Tisza-tavi szabályozást tartalmazó Tisza-tavi kódex rendelkezéseire támaszkodva kezdeményezték az illegális és vadkempingezés (tiltott sátorzás) által okozott környezetkárosítás megszüntetését. Ennek érdekében legális megoldást szeretnének biztosítani Sarud egy kijelölt partszakaszán a horgászok és a természetet szerető kirándulók számára, az Ökopart névvel jelölt nomád kemping létrehozásával.

Ám az Élményfalu program természetesen nem csupán a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is sokszínű kikapcsolódást kínál. Kiemelt és nagy érdeklődésre számot tartó szolgáltatása a Tisza-tó sokszínűségére és híres halbőségére, a vízterület négy évszakos adottságaira épülő horgászat. A Tisza-tó első horgászati programszervezőjeként a Tisza-tó Fishing azt a célt tűzte maga elé, hogy megismertesse az ország második legnagyobb álló folyóját és folyó tavát a magyar és külföldi horgászokkal.

Sarud Élményfalu kikötőE kínálat „zászlóshajója” a Sarudi Tündérrózsa Hajókikötő – melynek tulajdonosa Gál János – szinte elkényezteti a vendégeket. A komplex szolgáltatás része a kikötőhely biztosítása hajók, csónakok, vitorlások részére, csónak és kajak kölcsönzés, Tisza-tavi vízitúra lebonyolítása, kishajóvezetői tanfolyam szervezése, a hajóvizsgáztatás teljeskörű ügyintézése is. A horgászok „etetett helyen” élvezhetik a jó fogásokat. Horgász-sziget és horgász versenypálya is épült a kikötőben, ahová választékos programokkal várják a horgászni vágyókat. A hajókikötőben lehetőség van a hajók téli, fedett helyen történő tárolására, s azt se feledjük, hogy a kikötői büfében éhségüket és szomjukat is csillapíthatják a megfáradt vándorok.

Az Élményfalu program keretében színvonalas falusi szálláshelyeket kínálnak a vendégeknek. Arra törekednek, hogy saját, illetve a településsel együttműködő szálláshelyek kínálatából mindenki igényei és lehetőségei szerint választhassa ki a számára megfelelő pihenőhelyet. Ezek között Brindzik József Lugas apartmanjai is népszerűek, hiszen vállalkozása is szerves része az Élményfalu célkitűzéseinek.

Sarud Élményfalu apartmanA Lugas apartmanok Sarudon, a Jókai utcában lévő, új építésű parasztházak, hangulatos lakószobákkal, teljesen felszerelt, modern konyhával és fürdőszobával. A házak mellett lugas - szaletli, kerti strandröplabda, hinta, homokozó - található fedett kéményes tűzrakóhellyel, grillezési, bográcsozási lehetőséggel. A csendes környezetben lévő vendégházak a szabadvízű strandttól mintegy 800-1000 méterre-re találhatók, két különbejáratú hálószobával rendelkeznek.

A Lugas apartmanok is kapcsolódtak a – 2014-ben is elindult 19 szálláshely és 10 programgazda összefogásával – a Tisza-tó négy évszakon átívelő kedvezménysorozatához, mely a legnépszerűbb és legújabb programokat kínálja a térség felfedezését, a feltöltődést keresők számára. A „Garantált élmények" akciókeretében számos kedvezményt biztosítanak a szolgáltatók, hiszen egész évben, az év minden napján felhasználható kuponokkal lehet részt venni a Tisza-tó legjobb programjain. Az akció lényege, hogy az évszakonként változó kínálat garantált programjai 20-50% kedvezménnyel vásárolhatók meg mindazok számára, akik legalább két vendégéjszakát eltöltenek az akcióhoz csatlakozó szálláshelyek valamelyikén a Tisza-tónál.

A programok között igazi csemegét jelent Sarudról indulva a Tisza-tó körüli gáton a mintegy 70 kilométer – a környékbeli településekre betérve akár 100-140 kilométer – hosszúságú kerékpártúra. Mivel a gátkoronán kiváló minőségű, 3 méter széles aszfaltcsík kígyózik, a zavartalan természetben, könnyű, sík terepen biciklizhetnek a bringázás szerelmesei. Családosok, gyakorlatlan túrázók számára is kifejezetten ideális a terep, de a kilométerórával versenyzőknek is kiváló az országban ritkaságszámba menő „széles út” adta élmény… Természetesen kerékpárok kölcsönzésére is van lehetőség!

A kerékpártúra vízitúrával is kombinálható: a vendég tapasztalt túravezetővel, szinte karnyújtásnyira megközelítheti a Tisza-tavi élővilágot – így teszik teljessé a Tisza tavi élményt.

Ugyancsak szállást – is – kínál Gyöngy András vezetésével Sarudon a szabadvízi stranddal egy területen lévő Eurostrand Kemping és Ifjúsági Tábor egy nyugodt, fás, ligetes területen. A strand területén lévő zöldövezetben árnyas, ligetes réten biztosítanak szállást igényesen felújított faházakban 4 ágyastól a 18 ágyasig. A hely kiváló lehetőség aktív pihenésre, akár családi nyaralásról, osztálykirándulásról vagy kempingezésről van szó.

S hogy milyen szabadidős tevékenységeket kínálnak? A teljesség igénye nélkül – vízen, homokban, sportpályán és fedett helyen is bőséges a „menü”: kenu (túra- és oktatásszervezés), kajak, vízibicikli, vízicsúszda, evezőshajók, motorcsónak, viziröplabda, futball, röplabda, lábtenisz, lábtollas, tollas, darts, csocsó, lengőteke, pingpong, kézműves programok, kerékpár- és gyalogtúra.

Sarud, a Tisza-tavi Élményfalu tehát nem csupán halakat és vizet ajánl. Kínálják a Tisza- tó ökoturisztikai egyediségét, a vízfelületek és az élővilág sokszínűségét, a természet érintetlen szépségét, a felfedezés szabadságát, a tapasztalat önbizalmát és a sarudi emberek vendégszeretetét. A sarudi helyi összefogás nagy dolgok forrása! Nem olyan, mint egy falusi kisbolt egy szerény kínálattal, hanem inkább egy nagyáruházhoz hasonlít: sokrétű a kínálat, nagy a választék, valóban élmény itt lenni: Sarudon, az Élményfaluban, ahová az év minden szakában szeretettel várják a vendégeket.

További információk az Élményfalu honlapján találhatók.

Forrás: www.falusiturizmus.hu