Hirdetés

Zölddió befőtt a karácsonyi asztalon

2013-12-12 11:12:00

Amikor a szomszéd mami dicsekedett, hogy már eltette télire a zölddió befőttet, csak néztem rá? Befőtt zölddióból, egyenesen a karácsonyi asztalra? 

Amikor a szomszéd mami dicsekedett, hogy már eltette télire a zölddió befőttet, csak néztem rá? Befőtt zölddióból, egyenesen a karácsonyi asztalra?   
A mama elmondta a receptet, én pedig a biztonság kedvéért a világhálón is utána néztem. Itt ért a másik meglepetés, amikor zölddió befőtt árakkal találkoztam. Ha azt mondom, hogy majdnem „hátast dobtam” az árak láttán – nem is túlzok.
Nem is annyira a pénz, hanem a kíváncsiság és a kuriózum imádata vitt rá, hogy a következő évben elkészítsem első zölddió befőttemet. Mondani sem kell, hogy azóta nincs megállás. Június elején fő elfoglaltságom éléskamra-ügyben a „diózás”.
Két darab ötliteres üvegbe való dió mennyiség beszerzésével kezdődik a procedúra. A diókat villával szurkálom át, majd hideg vízzel csordultig töltöm. Két héten keresztül minden nap egyszer kiöntöm a vizet az üvegből, majd újratöltöm.
A 15. napon a két darab ötliteres üvegben lévő diót nagy lábosba teszem és egy deciliter 10 százalékos ecetet, valamint annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje e gyümölcsöt. Tíz percig forralom, majd a levet leöntöm. A dióm megpuhul és fekete lesz.
Ezt követően újra annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje, hozzáadok1 kgcukrot, 1 kis darab fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat és – kevergetve – újra felforralom, majd 24 órán át pihenni hagyom. Másnap és harmadnap is (!) a forralást újra megismétlem. Ekkor kiszedem a diót, 720 ml-es üvegekbe rakom, üvegenként ráöntök egy stampedli – bármilyen – rumot, majd jöhet a forró lé.
Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert nem teszek bele: úgy zárom le, hogy két réteg fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot teszek, majd ezt az üveg szájára húzom, s erre tekerem rá a fedelet – máris mehet is a száraz dúnsztba.
Ez a befőtt szerintem maga a csoda! Próbáld ki, bár nem rövid – de nem is megoldhatatlan, csupán időigényes – munka. Mondjuk, Márton napján a sült libacomb mellé fogyasztva azt mondod majd, hogy megérte a fáradozás. Amikor a fekete léből előhalászod ezeket a fekete, aszalt diószemeket…
A zölddió befőtt egyébként sok helyütt a karácsonyi ünnepi menü elhagyhatatlan része.
Jó étvágyat hozzá, egészségedre!

Forrás: www.sokszinuvidek.hu

 

http://www.videkjaro.hu/cikk/645/zolddio-befott-a-karacsonyi-asztalon.html?width=983