Hirdetés

Pulykaragu túrós sajtos galuskával

2013-12-12 12:23:00

Paula asszony ajánlásával

 

Ezt a receptet azért ajánlom Karácsonyra, mert szerintem már mindenki unja a hagyományos pulykasültet. Persze nem feltétlenül ünnepi étel, egy jó vasárnapi ebédnek is kiváló lehet.

Két-három kisebb pulyka felsőcombot veszek, aminek a bőrét és csontját Maci kutyám kapja. (ne csak nekünk legyen ünnep)

Kell még egy jó nagy sárgarépa, egy nagyobb zöldpaprika (ha piros színűt teszünk az ételbe még látványra is élvezetesebb lesz)

Olyan 30 dkg barna színű csiperkegomba, egy paradicsom hámozva és egy jó nagy fej vöröshagyma.

Só, bors és egy kevés kakukkfű az ízesítéshez.

A hozzávalókat csíkokra vágom, és a kevés olajon üvegesre párolt hagymához adom. Belekerülnek a fűszerek és már csak puhára kell párolni a ragut. Ha a hús nem enged elég levet egy kis húslevessel pótolom. Legutoljára hagyom kicsit lesülni, de csak annyira, hogy sűrű szaftja maradjon. Jót tesz neki, ha a végén alaposan megszórjuk friss petrezselyemmel.

A legfinomabb hozzá a sajtos túrós galuska, ami egyáltalán nem olyan ördöngösség.

Kell hozzá 60 dkg liszt, egy negyed kg túró, egy diónyi margarin és 2-3 tojás és só.

A hozzávalókból vízzel sűrű nokedli tésztát készítünk, amit teás, vagy kisebb evőkanállal lobogó forró vízbe szaggatunk. Ha a tészta feljött a víz tetejére még pár percig főzzük, majd leszűrjük. Egy tálban kis vajat olvasztunk, erre szedjük a galuskákat, végül kis reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és forrón tálaljuk.

Ebből 5-6 ember lakhat jól, és ha még találunk hozzá egy kis somlói hárslevelűt igazi ünnepi menüt tettünk az asztalra.