
Töltött káposzta
Ez az étel nagyon tipikusan magyaros. Pedig régiónként változik a töltött káposzta receptje! Ez az étel tipikusan karácsonyi. Pedig szívesen esszük az összes hűvösebb hónapban! Ami biztos: jó, ha ismerünk egy jól bevált receptet! Akár karácsonyra, akár csak úgy. OZ-ét bátran követheti!
Elkészítés
A savanyított káposztát átmossuk.
A sertés csontokat annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Egy-másfél óra alatt elkészül a tartalmas húslé, amit nem kell lehabozni. A sütőt bekapcsoljuk 150 fokosra, légkeveréses üzemmódban.
Először elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a darált húst a rizzsel, hozzátesszük a pirospaprikát, sót, borsot, és a préselt fokhagymát is. A szalonnát, a hagymát ledaráljuk, vagy apróra vágjuk. Ezeket is hozzákeverjük a darált húshoz. A káposztaleveleken megvékonyítjuk a vastag ereket, megtöltjük őket, batyukat készítünk belőlük.
Egy lábas alját kibéleljük a baconnal, rátesszük a szálas káposzta felét, erre egymás mellé rakjuk a batyukat, a sütnivaló kolbászt, a srégen kettévágott debrecenit, a szálasra vágott hagymát. A húsléből kivesszük a megfőtt húst, a lébe belenyomjuk a préselt fokhagymát és elkeverjük benne az Édes Annát egy kevés borssal együtt. Ezt ráöntjük a batyukra és sót adunk hozzá. A maradék káposztával befedjük és felöntjük a húslével; ha nem fedi be a káposztát, akkor annyi vízzel pótoljuk, hogy elfedje.
A fazék fedőjével lefedjük, és a sütőben 150 fokon lassan puhára pároljuk (kb 2-3 óra alatt). Ha minden megpuhult, akkor a töltelékeket és a kolbászokat kivesszük, tejfölt összekeverjük a liszttel, és ezzel a habarással sűrítjük a káposztát, felforraljuk. Ha kell, sóval utánaízesíthetünk. A töltelékeket és a kolbászokat tálalásig visszatesszük a lábasba.
Tálalás
A batyukat, kolbászokat, káposztát tányérokra adagoljuk, meglocsoljuk tejföllel.