
Tejszínes gombamártás
A vegetáriánusok és a kisétkűek csak úgy magában is fogyaszthatják. Persze, akit nem lehet eltántorítani a húsfogyasztástól, hús mellé köretként, mártásként is tálalhatja.
Elkészítés
A hagymát apróra, a melegvízben duzzasztott – puhított vargányát kis kockára vágjuk. A gombát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk.
Az olajon a hagymát megpirítjuk, a borral felöntjük, majd beletesszük a gombát és sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel, fokhagymával fűszerezzük. Figyelve arra, hogy ne égjen oda, addig kevergetjük, míg a gomba ki nem ereszti saját levét. Ekkor hozzáadjuk a vargányát. Lassú tűzön 30 percig főzzük.
Levét tejszínes - tejfölös habarással sűrítjük: a tejfölt elkeverjük a tejszínnel és belekeverjük a lisztet, majd fokozatosan hozzáadva ezzel sűrítjük a mártást.
Tálalás
Tálalásnál megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Jól illik hozzá zsemlegombóc, tócsni vagy burgonyakrokett.