4 db cukkini
30 dkg sonka szeletelve
1 db hagyma
8 gerezd fokhagyma
1 ek sűrített paradicsom
só
őrölt bors
1 kk édesköménymag
2 tk oregánó
2 tk juharszirup
4 ek olívaolaj
parmezán sajt reszelve
Ezt az ételt csak teljesen friss zöldségből készítsük.
Egy tésztafőzésre alkalmas lábasban felteszünk vizet forrni a cukkininek, egy evőkanálnyi sót is dobunk bele. Amíg a víz felforr, elkészítjük a mártást.
Egy tökgyalun, vagy egy más, erre alkalmas gyalun a cukkinit hosszában spagetti vastagságú csíkokra gyaluljuk. Ha valakinek sok ideje van, akkor persze ezt egy késsel is megteheti – de így jóval tovább tart.
Felaprítjuk a hagymát, és összevágjuk a sonkát is
A szeletelésnél, illetve a gyalulásnál megmaradt vastagabb darabokat kis kockára vágjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, a hagymát és az édeskömény magot megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a cukkinikockákat, az oregánót, majd a paradicsompürét és a juharszirupot. Ezután jöhet bele a fokhagyma, a sonka, borsozzuk. Erős tűzön kis víz hozzáadásával puhára pároljuk a hozzávalókat, majd beletesszük a paradicsompürét, és vízzel hígítva mártás sűrűségűre főzzük pár perc alatt, és juharsziruppal kicsit megédesítjük. Ha a mártás kész, akkor a forró vízbe dobjuk a cukkinicsíkokat, és kb. 5 percig főzzük.
Leszűrjük, mélytányérokra adagoljuk, és ugyanúgy, mintha spagettit tálalnánk, a cukkinihalom közepére rakunk egy merőkanálnyit a mártásból, majd megszórjuk durvára reszelt parmezánnal.