
Cukkinispagetti bazsalikomos paradicsommártással Frédibéni módra
Mondhatni, hogy ennél az ételnél ötlet ötlet hátán hever: a spagetti nem is tésztából van és Frédi is bejut a konyhába. Olyan mintha olaszos lenne, miközben kőkorszaki. Vagy inkább az ultramodern divat szerinti "paleolit"? Ja! Egyébként nagyon finom!
Elkészítés
Ezt az ételt csak teljesen friss zöldségből készítsük.
Egy tésztafőzésre alkalmas lábasban felteszünk vizet forrni a cukkininek, egy evőkanálnyi sót is dobunk bele. Amíg a víz felforr, elkészítjük a mártást.
Egy tökgyalun, vagy egy más, erre alkalmas gyalun a cukkinit hosszában spagetti vastagságú csíkokra gyaluljuk. Ha valakinek sok ideje van, akkor persze ezt egy késsel is megteheti – de így jóval tovább tart.
Az olívaolajat felforrósítjuk, felaprítjuk a hagymát és az időközben forróvá vált olajon megfuttatjuk.
A szeletelésnél, illetve a gyalulásnál megmaradt vastagabb cukkinidarabokat kis kockára vágjuk. A hagymához hozzáadjuk az így kapott cukkinikockákat. Ha túlságosan pirulna, kis vizet töltünk hozzá. A spárgák fás részét letörjük, a többit pedig felkarikázzuk és a mártásba dobjuk. Jöhet bele a fokhagyma, sózzuk, beletesszük a szárított bazsalikomot. Erős tűzön puhára pároljuk a hozzávalókat, majd beletesszük a paradicsompürét, belereszelünk kevés citromhéjat és kevés juharszirupot adunk hozzá. Pár perc alatt vízzel hígítva mártás sűrűségűre főzzük, borsmalomból megborsozzuk.
Ha a mártás kész, akkor a forró vízbe dobjuk a cukkinicsíkokat, és kb. 2-3 percig főzzük, amíg főtt spagetti állagú nem lesz, majd leszűrjük.
Megjegyzések:
1. Azért használunk juharszirupot, mert a paleolit étrendben nincs cukor. Mindazonáltal, ha nincs kéznél juharszirup, vagy nem kedvelt, akkor természetesen helyettesíthető cukorral is.
2. Amennyiben éppen nincs spárgaszezon, nyugodtan helyettesíthetjük szárzellerrel, édesköménnyel vagy sárgarépával.
Tálalás
Tálalás előtt a kész mártásba beletesszük a felaprított friss bazsalikomot. A cukkinit mélytányérokra adagoljuk, és ugyanúgy, mintha spagettit tálalnánk, a cukkinihalom közepére rakunk egy merőkanálnyit a mártásból, majd megszórjuk durvára reszelt parmezánnal.