Hirdetés

Csőben sült brokkoli szalonnával és gorgonzolával

Csőben sült brokkoli szalonnával és gorgonzolával
Készítette:Maimoni
Elkészítés ideje: 45 perc
Elkészítés nehézsége: Könnyű
Cukorbetegek is fogyaszthatják

Hozzávalók

1 kiló brokkoli
30 deka húsos szalonna, vagy sonka
5-7 deka gorgonzola sajt

A besamel-mártáshoz:
6-7 deka vaj
3 ek liszt
7 dl tej
só, bors, szerecsendió

A tetejére:
10 deka trappista sajt

Elkészítés

A brokkoliszárakról leválasztjuk a leveleket, a rózsákat, a szárakat kétcentis darabokra vágjuk, és mindent jó alaposan megmosunk. Ezután az egészet kuktába tesszük, és amikor forrni kezd, el is zárjuk alatta a lángot.

Elkészítjük a besamelt: a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, átkeverjük, hagyjuk forrósodni, majd felöntjük a tejjel. Borssal és szerecsendióval ízesítjük, kevergetjük amíg fel nem forr, be nem sűrűsödik. Elzárjuk alatta a lángot, hozzákeverjük a gorgonzolát, és csak ezután sózzuk (a sajt is sós).

A szalonnát (ami ugye lehet sonka is) csíkokra vágjuk, serpenyőben kicsit megpirítjuk.

Egy közepes tepsi aljába öntjük a szalonnából kiolvadt zsiradékot, majd lefektetjük a leveleket, és szétterítjük rajtuk a brokkolirózsákat és -szárakat. Rászórjuk a szalonnát, megöntözzük a gorgonzolás besamellel, ráreszeljük a trappistát, és tizenöt percre betoljuk a 210 fokra előmelegített sütőbe.

Tálalás

A receptet a Praktikák sok gyerekhez blog szerzője, Maimoni tette közzé.

Hirdetés
Hirdetés