1 kiló brokkoli
30 deka húsos szalonna, vagy sonka
5-7 deka gorgonzola sajt
A besamel-mártáshoz:
6-7 deka vaj
3 ek liszt
7 dl tej
só, bors, szerecsendió
A tetejére:
10 deka trappista sajt
A brokkoliszárakról leválasztjuk a leveleket, a rózsákat, a szárakat kétcentis darabokra vágjuk, és mindent jó alaposan megmosunk. Ezután az egészet kuktába tesszük, és amikor forrni kezd, el is zárjuk alatta a lángot.
Elkészítjük a besamelt: a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, átkeverjük, hagyjuk forrósodni, majd felöntjük a tejjel. Borssal és szerecsendióval ízesítjük, kevergetjük amíg fel nem forr, be nem sűrűsödik. Elzárjuk alatta a lángot, hozzákeverjük a gorgonzolát, és csak ezután sózzuk (a sajt is sós).
A szalonnát (ami ugye lehet sonka is) csíkokra vágjuk, serpenyőben kicsit megpirítjuk.
Egy közepes tepsi aljába öntjük a szalonnából kiolvadt zsiradékot, majd lefektetjük a leveleket, és szétterítjük rajtuk a brokkolirózsákat és -szárakat. Rászórjuk a szalonnát, megöntözzük a gorgonzolás besamellel, ráreszeljük a trappistát, és tizenöt percre betoljuk a 210 fokra előmelegített sütőbe.
A receptet a Praktikák sok gyerekhez blog szerzője, Maimoni tette közzé.